Objektiiviopas – näin valitset sinulle sopivan objektiivin

Kuvaaminen eri vuodenaikoina on erittäin mielenkiintoista ja jos olet kuvannut paljon viimeaikoina, saatat olla miettinyt sitä, miten saisit entistä enemmän irti kamerastasi. Jotkut haluavat ottaa kuvia kauempaa, sumealla taustalla, saada terävämpiä kuvia tai yksinkertaisesti kokeilla jotain uutta. Tällöin uusi objektiivi voi olla tarvitsemasi, mutta oikean objektiivin valinta ei ole välttämättä helppoa, koska sinun on otettava huomioon useita eri tekijöitä. Valintaan voi vaikuttaa objektiivin paino, hinta ja haluamasi tyyli. Käymme tässä läpi verkkosivuiltamme löytyviä termejä, kuten laajakulma, normaalizoomi, superzoomi, makro, teleobjektiivi ja kiinteät linssit. Tämä voi helpottaa sinua valitsemaan sinulle juuri sopivan objektiivin.

Valitse objektiivi mieltymyksesi mukaan

Ensimmäinen kysymys objektiivia valitessa tulisi olla: mitä aion kuvata? Aloita valitsemalla sopiva polttoväli. Yksi vinkki sopivan polttovälin löytämiseen on joko käydä läpi alla oleva luettelo tai katsella kuvissa olevia tietoja, joista yleensä löytyy käytetty polttoväli. Tällöin voit analysoida tarvitsetko lyhyemmän vai pidemmän polttovälin objektiivin.

12.jpg

Keltaisesta ruudusta löydät käytetyn polttovälin, joka voi auttaa seuraavan objektiivin valinnassa.

Mikä polttoväli minun tulisi valita?

Yleensä voit aloittaa näistä polttoväleistä riippuen siitä, mitä aiot kuvata ja kuinka kaukana olet kohteesta kuvatessa.

  • Maisema: 8-35mm
  • Normaali: 35 -50mm
  • Muotokuva: 50-200mm
  • Eläimet ja urheilu: 200-800mm

Näistä kuvista näät erot eri polttovälien välillä; 16, 24, 35, 50 , 85, 150, 200, 300, 400, 500 ja 600mm

1.jpg

Laajakulma upeille näkymille ja kaupunkimaisemille

Laajakulmaobjektiivilla voit luoda paljon draamaa ja tunteen, että maailma on suurempi kuin se todellisuudessa on. Tämän tyyppinen linssi soveltuu maisema-, kaupunki- ja arkkitehtuurivalokuvaukseen, mutta sitä on tietysti mahdollista käyttää myös moneen muuhun tarkoitukseen. Se on objektiivi, jolla voit olla luova ja luoda ainutlaatuisia kuvia.

+ Maisemat, näkymät ja luovaan kuvaukseen

Normaalizoomi jokapäiväiseen elämään

Normaalit zoomobjektiivit tulevat usein kamerapaketeissa mukana. Ne ovat yksinkertaisia objektiiveja, joilla on hyvä aloittaa ja ne toimivat hyvin useimpiin tilanteiisin. Normaalizoomeista löytyy paljon erilaisia ​​vaihtoehtoja ja kannattaa aloittaa etsimällä objektiivia, jolla on suuri valovoima (f/2,8) sekä sisäänrakennettu kuvanvakaaja.

Yksi hyvä esimerkki upeasta normaalizoomista on Sigma 24-70mm f/2,8 DG DN Art, jota on saatavilla eri valmistajien kameroille.

+ Kätevä ja hyvä yleisobjektiivi

O84A664113.jpg

Vasemmanpuoleinen normaaliobjektiivi on Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM ja kuvassa oikealla on superzoomi Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC Macro HSM C.

Superzoomobjektiivi matkoille

Superzoomeilla tai all-in-one-zoomeilla on erityisen pitkä polttoväli, joka on erinomainen yksityiskohta. Pitkän polttovälin objektiiveilla on kuitenkin pieni haittapuoli. Ne eivät yleensä ole läheskään yhtä valovoimakkaita tai käteviä kuin normaalizoomit. Superzoomilla saat kuitenkin upean joustavuuden ja yleensä jo pari objektiivia riittävät tekemään kameralaukusta täydellisen. Yhdistä tämä kiinteään optiikkaan, niin sinulla on erittäin kätevä yhdistelmä. Meidän superzoomit löydät täältä.

+ Suuri zoomausalue, joka soveltuu lähes kaikkeen

Ole luova kiinteiden linssien avulla

Kiinteät objektiivit ovat usein hieman pienempiä ja siistimpiä, mutta ennen kaikkea valovoimakkaita ja teräviä. Tämä toki tuo hieman enemmän haasteita, kun sinulla ei ole käytettävissä zoomausta. Tällöin jalat ovat zoomauksesi ja se saa sinut ajattelemaan vielä kerran missä ja miten otat valokuvia. Näitä objektiiveja on saatavilla kaikilla polttovälillä noin 8 mm - 800 mm välillä. Mieltymyksesi määrittelee, mikä linssi sinun pitäisi valita. Monet aloittavat yleensä valitsemalla joko 35 mm tai 50 mm, kun he ostavat ensimmäisen kiinteän objektiivin.

Kiinteiden objektiivien etuna on, että ne ovat valovoimakkaita, teräviä ja antavat sinulle mahdollisuuden upeaan bokeh-efektiin. Jos haluat todella mahtavia kiinteitä linssejä, kannattaa tarkastella Sigman Art-sarjaa, joka on saatavilla Canonille, Nikonille, Sony A:lle ja Sony E:lle. Sigmalla on myös laadukkaita ja edullisia vaihtoehtoja, jotka löydät lähtötason objektiiveista.

+ Valovoimakkuus, erinomainen terävyys ja bokeh-efekti luovaan kuvaukseen

O84A6721.jpg

Canon EF 50mm f/1.8 STM ja Sigma 50mm f/1.4 Art, kuvat ovat otettu Sigma 85mm f/1.4 Art-objektiivilla.

Pääse lähemmäksi makro-objektiivilla

Jotta pääset todella lähelle, tarvitset lähikuvaukseen suunnitellun makro-objektiivin. Makrokuvauksen avulla voit ikuistaa aivan toisenlaisen maailman kuin siinä, jossa tällä hetkellä elämme. Näiden objektiivien avulla voit ikuistaa yksityiskohdat pienestä hyönteisestä ja tutkia minimaalista ja tuntematonta maailmaa, jota emme välttämättä näe paljaalla silmällä. Älä unohda, että makro-objektiiveja voidaan käyttää muuhun kuin vain makrokuvaukseen. Niitä voidaan käyttää myös esimerkiksi muotokuvaukseen, jos valitset hiukan pidemmän polttovälin. Hyvä esimerkki on Sigma 105mm f/2,8 EX DG OS HSM Macro.

+ Kuvaa lähikuvia ja ikuista tarkkoja yksityiskohtia

90mm.jpg

Tämä kuva on otettu 90 mm polttovälillä ja f/2,8 aukolla. Se tarkoittaa siis sitä, että voit käyttää samankaltaisia ​​objektiiveja riippumatta siitä, onko kyseessä kiinteä objektiivi, pidempi makro tai valovoimakas teleobjektiivi.

Teleobjektiivit urheilua, lintuja ja luontokuvausta varten

Teleobjektiivit ovat täydellisiä, kun haluat kuvata pidemmillä matkoilla, esimerkiksi motocrossia, lintuja ja urheilua. Teleobjektiiveja on saatavilla hieman eri pituuksina sen mukaan, mihin aiot käyttää niitä. Sinun on päätettävä, kuinka pitkää polttoväliä ja millaista valovoimakkuutta tarvitset. Tamron SP 70-200mm Di VC USD G2 on erinomainen valinta hääkuvaukseen, muotokuviin ja urheilukuvaukseen. Tällaiset objektiivit ovat usein hieman valovoimakkaampia, koska zoomausalue on lyhyempi verrattuna pidemmän polttovälin objektiiveihin. Jos haluat pidemmän objektiivin, otat valokuvia ulkona ja hyvässä valossa Sigma 150-600mm DG OS HSM Contemporary on täydellinen valinta.

+ Valokuvaa kohteita pitkiltä matkoilta, valokuvaa urheilua ja villieläimiä turvallisen etäisyyden päästä

O84A6740.jpg

Tutustu meidän teemasivuihin saadaksesi lisää inspiraatiota

Suosittelemme vahvasti, että tutustut teemasivuihimme. Sieltä voit löytää lisää inspiraatiota, vinkkejä sinun kiinnostuksen ja mieltymyksen perusteella, jotta objektiivivalintasi helpottuisi entisestää. Älä epäröi myöskään ottaa yhteyttä meihin, jos tarvitset apua objektiivin valinnassa tai muissa asioissa. Meidät tavoitat sähköpostitse osoitteesta info@scandinavianphoto.fi.


Scandinavian Photo

3.7.2021

Dela

Luovuuden tekniikka on intohimomme.

Me Scandinavian Photolla rakastamme luovuutta sen eri muodoissa ja keskitymme tarjoamaan korkealaatuisia tuotteita kaikille tekniikasta kiinnostuneille. Henkilökohtaisella palvelulla ja asiantuntijaneuvonnalla luomme ratkaisuja, jotka räätälöidään sekä asiakkaan että tarkoituksen mukaan – hyvään hintaan.

Seuraa meitä:
Liity uutiskirjeemme tilaajaksi!

Ole kartalla kuvauksen ja kameroiden uusimmista trendeistä! Tilaa Scandinavian Photon uutiskirje nyt! Saat ensimmäisten joukossa tietoa erikoistarjouksistamme, alan johtavien tuotemerkkien kuulumisista ja uutuuksista sekä tietysti runsaasti inspiraatiota omaan valo- tai videokuvaukseen. Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt, että henkilötietojasi käsitellään tietosuojakäytäntömme mukaisesti.