Opi lisää muistikorteista

Markkinoilla on monia erilaisia muistikortteja, jotka eroavat esimerkiksi laadun, nopeuden, tekniikan ja merkintöjen osalta. Onko mielestäsi vaikeaa valita sopiva muistikortti? Tässä oppaassa käymme läpi muistikorttien tärkeimmät asiat ja kerromme tarkemmin yllämainituista käsitteistä ja mitä sinun tulee tietää muistikorteista.

Mitä muistikortin tekniset tiedot tarkoittavat?

Sisältö

Takaisin sivun yläosaan

Kuinka suuren muistikortin tarvitsen?

Jos kuvaat RAW-muodossa, se käyttää huomattavasti enemmän tallennustilaan verrattuna JPEG-muodossa tapahtuvaan kuvaukseen. Jos kuvaat siis RAW-muodossa, suuria kuvasarjoja tai videoita, tarvitset tilavamman muistikortin. Nykypäivän korkearesoluutioiset kamerat tuottavat suuria kuvatiedostoja, jotka vaativat suurta tallennuskapasiteettia. Mitä edistyneempi kamera sinulla on, sitä enemmän tallennuskapasiteettia tarvitset.

Yleinen esimerkki käytetystä kapasiteetista on laskea, että Full HD-video vie noin 10 GB:tä tunnissa (tai enemmän kamerastasi riippuen) ja 4K-video vie noin 40 GB:tä tunnissa (tai enemmän kamerastasi riippuen). Memory card calculator -sivustolla voit laskea kuinka monta valokuvaa mahtuu eri muistikorteille.

Ylimääräinen muistikortti kameralaukussa ei ole koskaan haitaksi. Monet haluavat myös käyttää useita pienempiä muistikortteja kuin vain yhtä suurta, koska olet pulassa, jos yhden ja ainoan muistikortin kanssa ilmenee ongelmia.

Kuinka nopea muistikortin tulisi olla?

Valo- ja videokuvauksessa on tärkeää käyttää riittävän nopeita muistikortteja, jotta kamera ei lukkiudu kuvapuskurin loppuessa tai että videokuvaan ei tule häiriöitä. Hanki mielummin muistikortti, joka on liian nopea kuin sellainen, joka ei kykene tallentamaan kaikkia tietojasi.

Muistikortin pienin kirjoitusnopeus on usein tärkein ominaisuus etenkin videokuvauksessa. Jos videokamera tuottaa enemmän tietoa sekunnissa kuin muistikortti pystyy vastaanottamaan, muistikortti ei pysty tallentamaaan kaikkea tietoa. Tällöin video joko pysähtyy kokonaan tai voit menettää kuvaruutuja ja saada rätisevää ääntä. Lue lisää siirtonopeuksista alta.

Jos sarjakuvaat paljon, nopea muistikortti helpottaa sitä. Kamera ei ota enempää kuvia sekunnissa, mutta aika, joka kuluu kameran muistin (puskurin) tyhjentämiseen, lyhenee huomattavasti. Muistikortin nopeus tai koko ei vaikuta kuvien laatuun millään tavalla.


Takaisin sivun yläosaan

Mitä muistikorttien merkinnät tarkoittavat?

Tallennus- ja kapasiteettimerkinnät

Muistikorteilla on useita nimityksiä koon ja tallennuskapasiteetin suhteen. Tallennuskapasiteetti on määritetty Gigabyte (GB) tai Terabyte (TB). Yleisimmät muistikorttien kapasiteetit ovat nykyään 32-512 GB:n välillä, mutta joitain malleja on saatavilla jopa 1 TB:n kapasiteetilla.

SDHC vs SDXC

SD- ja MicroSD-muistikortit luokitellaan eri kapasiteettinimikkeisiin sen mukaan, kuinka paljon tallennustilaa niillä on.

 • SDHC – High Capacity, 4–32 GB
  • Toimii vain SDHC-yhteensopivissa laitteissa
 • SDXC – Extended Capacity, 32 GB–2 TB
  • Toimii SDHC ja SDXC yhteensopivissa laitteissa
 • SDUC – Ultra Capacity, 2–128 TB
  • Tuleva formaatti
SDHC vs SDXC

Tiedonsiirtonopeudet

Muistikorteilla on kaksi erilaista siirtonopeutta, jotka ovat luku- ja kirjoitusnopeus. Nämä nopeudet ilmoitetaan MB/s muodossa. Lukunopeus on suurin nopeus, jonka valmistajat yleensä ilmoittavat muistikortin etuosassa.

Lukunopeus

Lukunopeus ilmoittaa kuinka nopeasti kortti pystyy näyttämään ja siirtämään tietoja (kuvia/videoita) kortilta esimerkiksi tietokoneelle.

Kirjoitusnopeus

Kirjoitusnopeus kertoo kuinka nopeasti kortti voi kirjoittaa (tallentaa) dataa, eli kuvia ja videoita. Suuri kirjoitusnopeus on tärkeä esimerkiksi sarjakuvauksessa.

Katso tekniset tiedot, jotka löydät muistikortin tuotesivulta. Esimerkkikuvassa näet muistikortin, jonka kirjoitusnopeus on 120 MB/s ja lukunopeus 250 MB/s. Tämä tarkoittaa, että se on nopea UHS-II SDXC-kortti.

Nopean muistikortin merkitys
Siirtonopeus

Ero UHS-I- ja UHS-II-muistikortin välillä

UHS tarkoittaa Ultra High Speediä ja on itse liitäntä (bus). Saatavilla on kaksi eri nopeutta: UHS-I ja UHS-II. Jälkimmäinen on yli kaksi kertaa nopeampi kuin edeltäjänsä, mutta se edellyttää, että kamerasi tukee UHS-II:ta. Visuaalisesti UHS-II-kortit eroavat UHS-I:stä siinä, että kortissa on ylimääräinen liitinsarja, joka tukee suurempia siirtonopeuksia.

 • UHS-I: Teoreettinen nopeus jopa 104 MB/s
 • UHS-II: Teoreettinen nopeus jopa 312 MB/s
UHS-I vs UHS-II

SD-korttien videoluokitukset

Jatkuvan kuvauksen aikana lasketaan pienin mahdollinen kirjoitusnopeus eli tässä tapauksessa ei lasketa kortin siirtonopeutta, koska se on suurin teoreettinen nopeus. Videoluokitukset merkitään esimerkiksi U- ja V-kirjaimilla.

Taulukosta löydät alhaisimmat kirjoitusnopeudet ja niiden luokitukset. Jos tallennat esimerkiksi 4K-laatua, tarvitset vähintään V30 (U3) riippuen kamerasta ja videoformaatista. Tuotesivuiltamme löydät yhteensopivia tarvikkeita haluamasi tuotteelle.

 • 8K: V90 tai V60
 • 4K: V90, V60 tai V30
 • FullHD: U3, V30 tai U1
 • SD: U3 tai U1

 

SD-kortin videoluokitus

Lisää tietoa nopeuksista

Tämä on vaikea alue, jossa sinun on pidettävä kieli keskellä suuta. Tässä osiossa käsitellään teoreettista maksiminopeutta, miniminopeutta ja siirtotekniikkaaa, joka mahdollistaa suuremmat nopeudet. Tarkastelemme myös eroja luku- ja kirjoitusnopeuden välillä.

Suurin nopeus määritetään joko megabittia per sekunti (MB/s) tai numeroina, kuten 600x. Viimeisellä on historiallinen yhteys CD-levyn siirtonopeuteen, joka oli 150 kilotavua sekunnissa (KB/s). 150 KB/s x 600 = 90000 KB/s / 1000 = 90 MB/s. Tämä tarkoittaa, että 90 MB/s ja 600x ovat sama nopeus.

Valitettavasti vähimmäissiirtonopeus on määritetty useilla tavoilla, mikä tekee siitä hämmentävää. Tämä riippuu käytetystä tiedonsiirtotekniikasta. Joissakin muistikorteissa on pieni rengas ja sen sisällä numero, joka on minimisiirtonopeus (MB/s). Uudemmissa korteissa on U-merkintä, jossa on numero. Se ilmaisee siirtonopeuden MB/s x10. U1 = 10 MB/s, U3 = 30 MB/s. UHS-II ilmaisee vain miniminopeuden U:lla, kun taas UHS-I käyttää U:ta ja rengasta.

Jos mietit onko korttisi riittävän nopea, sinun on tarkistettava kameran bittinopeus eli kuinka suuri datavirta lähetetään muistikortille. Tämä ilmoitetaan megabitteinä sekunnissa (mbps). Jaat tämän luvun 8:lla (yhdessä tavussa on 8 bittiä) saadaksesi MB/s ja sitten voit verrata kamerasi nopeuksia muistikorttisi nopeuteen nähdäksesi onko se riittävä. Jos sinulla on 4K-kamera, tarvitset U3-kortin. Jos sinulla on hitaampi muistikortti, sen toimivuutta ei voida taata.

SDXC-muistikortin nopeus on usein suurempi kuin SDHC-muistikorttien. Tämä tarkoittaa sitä, että joissakin kameroissa on oltava vähintään 64 GB:n SDXC-kortti, jotta ne voivat käyttää kaikkia toimintoja. Jos kuvaat 4K-videokuvaa, sinulla tulee olla riittävän suuri muistikortti, jotta tallennustila ei lopu kesken.


Takaisin sivun yläosaan

Kuinka poistaa muistikortin kirjoitussuojaus?

Onko käynyt niin, että kamerasi näyttää, että muistikortti on lukittu tai kirjoitussuojattu? Oletko etsinyt asetuksista kuinka sen saa pois päältä? On helppo ajatella, että se on korttien ohjelmistoasetus, mutta itse asiassa se on fyysinen muistikortin "painike". Ota kortti pois kamerasta ja katso sen kylkeä, josta löydät pienen liukusäätimen. Sitä voidaan liikuttaa ylös ja alas.

Kortti on helppo lukita vahingossa, jolloin uusia kuvia ei voida ottaa ja tiedostoja ei voi poistaa. Vedä vain liukusäädintä, jolloin kortti toimii taas.

Kirjoitussuojaus

Mihin kirjoitussuojaus soveltuu?

Kun olet valo- tai videokuvauskeikalla ja vaihdat eri muistikorttien välillä, kirjoitussuojauksen avulla voit suojata valmiit kortit.

8 älykästä vinkkiä

 1. Alusta kortti aina siinä laitteessa, jossa sitä käytetään. Pelkkien tiedostojen poistamisen haittana on se, että se ei poista muistikortin kaikkia tietoja, joka puolestaan lisää tiedostojen korruptoitumisen riskiä.
 2. Älä koskaan poista muistikorttia päällä olevasta kamerasta tai muistikortinlukijasta, joka on lukemassa tai kirjoittamassa kortille.
 3. Käytä laadukasta muistikortinlukijaa. Kortinlukijat sisältävät piirejä, jotka ohjaavat datavirtaa. Tämän piirin heikko laatu voi aiheuttaa virheellisen tiedonsiirron.
 4. Säilytä muistikorttisi suojakotelossa, kun et käytä niitä.
 5. Lentokenttien röntgenlaitteet eivät vahingoita muistikorttia tai sen sisältöä.
 6. Jos aiot videokuvata, tarvitset nopean ja suuremman kapasiteetin muistikortin.
 7. Jos olet vahingossa poistanut tiedostoja muistikortilta, voit mahdollisesti saada ne takaisin (jos olet ostanut muistikortin, jossa on recover data-toiminto).
 8. Pidä mukana ylimääräisen muistikortti, koska on todella harmillista poistaa kuvia kamerasta kapasiteetin lisäämiseksi.

Takaisin sivun yläosaan

Käytännölliset lisätarvikkeet muistikorteille

Takaisin sivun yläosaan


Älä epäröi ottaa yhteyttä meihin, jos tarvitset apua sopivien laitteiden hankinnassa. Olet tervetullut ottamaan meihin yhteyttä puhelimitse 024 809 38 00 tai kirjoittamalla meille yhteydenottolomakkeen kautta. Voit myös vierailla Helsingin myymälässämme. Älä myöskään unohda liittyä yhteisömme jäseneksi tai tutustua meidän Tuoteuutiset ja Tietopankki -sivuihin, josta löydät inspiroivia blogipostauksia, tuoteuutisia, tuotetestejä ja vinkkejä, joiden avulla voit entistä helpommin taltioida upeita valokuvia ja videoita.


Opi lisää

29
maaliskuuta

Näin valitset sopivan järjestelmäkameran

Mitä minun tulisi aloittelijana ottaa huomioon ennen järjestelmäkameran ostamista? Mikä järjestelmäkamera sopii minulle parhaiten ja mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä? Ensimmäistä tai uutta järjestelmäkameraa hankkiessa sinun tulee kiinnittää huomiota moneen eri yksityiskohtaan. Tämä oppaamme keskittyy auttamaan sinua löytämään tarpeisiisi sopivan kameran.

Lue lisää

1
joulukuuta

Objektiiviopas – näin valitset sinulle sopivan objektiivin

Kuvaaminen eri vuodenaikoina on erittäin mielenkiintoista ja jos olet kuvannut paljon viimeaikoina, saatat olla miettinyt sitä, miten saisit entistä enemmän irti kamerastasi. Jotkut haluavat ottaa kuvia kauempaa, sumealla taustalla, saada terävämpiä kuvia tai yksinkertaisesti kokeilla jotain uutta. Tällöin uusi objektiivi voi olla tarvitsemasi, mutta oikean objektiivin valinta ei ole välttämättä helppoa, koska sinun on otettava huomioon useita eri tekijöitä. Valintaan voi vaikuttaa objektiivin paino, hinta ja haluamasi tyyli. Käymme tässä läpi verkkosivuiltamme löytyviä termejä, kuten laajakulma, normaalizoomi, superzoomi, makro, teleobjektiivi ja kiinteät linssit. Tämä voi helpottaa sinua valitsemaan sinulle juuri sopivan objektiivin.

Lue lisää

2
heinäkuuta

Kameran asetukset

Yksi seikka, joka saattaa olla hämmentävää järjestelmäkameraa ostettaessa, on kameran tekniset tiedot. Tässä on lyhyt yhteenveto siitä, mitä eri tekniset käsitteet tarkoittavat ja mitä vaikutusta niillä on kameran ominaisuuksiin.

Lue lisää

Scandinavian Photo

14.4.2023

Dela

Luovuuden tekniikka on intohimomme.

Me Scandinavian Photolla rakastamme luovuutta sen eri muodoissa ja keskitymme tarjoamaan korkealaatuisia tuotteita kaikille tekniikasta kiinnostuneille. Henkilökohtaisella palvelulla ja asiantuntijaneuvonnalla luomme ratkaisuja, jotka räätälöidään sekä asiakkaan että tarkoituksen mukaan – hyvään hintaan.

Seuraa meitä:
Liity uutiskirjeemme tilaajaksi!

Ole kartalla tekniikka-alan uusimmista trendeistä! Syöttämällä sähköpostiosoitteesi ja tilaamalla uutiskirjeen suostut vastaanottamaan uutiskirjeitä Scandinavian Photolta. Uutiskirjeen tilaajana saat upeita tarjouksia, tietoa alan johtavien tuotemerkkien kuulumisista ja uutuuksista sekä tietysti runsaasti inspiraatiota.

Uutiskirjeen tilaaminen on vapaaehtoista ja voit peruuttaa tilauksen tai suostumuksesi milloin tahansa. Lue lisää henkilötietojen käsittelystä ja oikeuksistasi tietosuojaselosteestamme.

Ostoskori

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Suosikit

Suosikit

Toivelista on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Jaa ostoskori

Säästä linkki, lähetä se ystävälle tai jaa se yhteisössä.

Anna ostoskorille nimi
Linkki ostoskoriin