Näin valitset sopivan järjestelmäkameran

Mitä minun tulisi aloittelijana ottaa huomioon ennen järjestelmäkameran ostamista? Mikä järjestelmäkamera sopii minulle parhaiten ja mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä? Ensimmäistä tai uutta järjestelmäkameraa hankkiessa sinun tulee kiinnittää huomiota moneen eri yksityiskohtaan. Tämä oppaamme keskittyy auttamaan sinua löytämään tarpeisiisi sopivan kameran.

Vilken systemkamera ska jag köpa? Läs vår köpguide här.

Sisältö

Mitä eroa on kompaktikameralla ja järjestelmäkameralla?

Harkitsetko järjestelmäkameran tai kompaktikameran ostamista? Ennen kuin teet päätöksen, on hyvä ymmärtää näiden kahden kameratyypin erot.

Kompaktikamera on täydellinen kamera sisäänrakennetulla objektiivilla. Järjestelmäkamera on puolestaan osa eräänlaista järjestelmää, jossa suurin etu on se, että voit vaihtaa objektiiveja ja siten muuttaa kameran soveltuvuutta eri kuvauskohteille. Järjestelmäkamera antaa sinulle myös parempia luovia mahdollisuuksia äänen ja valon suhteen. Eri objektiiveilla voit käyttää samaa kameraa kuvaamaan kaikkea laajasta maisemasta kuun lähikuviin. Valitse järjestelmäkamerasi sen mukaan, haluatko kuvata kaiken mahdollisen vai haluatko erikoistua valokuvaamisen tietylle alueelle.

Mitä minun tulee ottaa huomioon järjestelmäkameraa ostaessa?

Järjestelmäkameran ostaminen ei tarkoita, että sinun tulisi pohtia mikä järjestelmäkamera on paras. Sinun tulisi keskittyä sen sijaan valitsemaan sinun käyttötarpeisiisi sopiva järjestelmäkamera. Tärkein asia on siis löytää kamera, joka kattaa juuri sinun tarpeesi ja toiveesi ja jonka kanssa voit kehittyä. Olemme koonneet tähän 10 kohdan luettelon asioista, joita on hyvä miettiä uuden kameran hankinnan yhteydessä.

  1. Hinta
  2. Peilitön vai peilillä varustettu malli
  3. Kennokoko
  4. Automaattitarkennus
  5. Sarjakuvaus
  6. Resoluutio
  7. Näyttö ja etsin
  8. Ergonomia, koko ja paino
  9. Liitännät
  10. Erikoistoiminnot

1. Hinta

Budjettisi vaikuttaa tietysti kameran hankintaan. Järjestelmäkameraa ostaessa sinun on pidettävä mielessä, että sinun ei tarvitse keskittyä ainoastaan kameran hintalappuun. Kamerarunko on osa järjestelmää ja tulet tarvitsemaan joitain lisävarusteita saadaksesi kamerasta kaiken irti ja ollaksesi tyytyväinen ostokseesi.

Järjestelmäkameroita myydään pelkkinä kamerarunkoina sekä yhdessä erilaisten objektiivien kanssa. Aloittelijoiden on hyvä valita kamerapaketti niin sanotulla kit-objektiivilla, joka soveltuu usein monenlaiseen kuvaamiseen.

Jos olet jo aiemmin omistanut järjestelmäkameran, sinulla on todennäköisesti ainakin yksi objektiivi. Jos valitset saman järjestelmän kamerarungon, voit mahdollisesti hyödyntää olemassa olevaa objektiivia myös uudella kameralla. Jos kyseessä on ensimmäinen kamerasi tai haluat vaihtaa toiseen järjestelmään, sinun on huomioitava ainakin yhden objektiivin hankinta budjetissasi. Jos tiedät jo millaisen objektiivin haluat, on myös täysin mahdollista ostaa vain kamerarunko ja täydentää se haluamallasi objektiivilla.

Kameran ja objektiivin lisäksi on myös muutama lisätarvike, joka kannattaa sisällyttää budjettiin. Alempaa löydät suositeltuja tarvikkeita, jotka ovat niin sanotusti "hyvä omistaa".

Pohdi ennen lopullista valintaa, kuinka kauan kamera pysyy suorituskykyisenä tulevaisuudessa. Täyttääkö se juuri tämän päivän tarpeesi vai voitko käyttää sitä myös tulevaisuudessa? Miltä luulet valokuvauskiinnostuksesi ja sitoutumisesi näyttävän viiden vuoden kuluttua? Pitkällä aikavälillä suosittelemme valitsemaan sellaisen vaihtoehdon, joka täyttää tarpeesi myös tulevaisuudessa, kun valo- ja videokuvauksesi kehittyy.

Löydät meiltä myös paljon laadukkaita käytettyjä kameroita, jotka ovat edullisempia verrattuna uusiin vastaaviin. Jos et etsi uusinta mallia, käytetty on erittäin hyvä vaihtoehto. Tutustu käytettyjen valikoimaamme täältä.

2. Peilitön vai peilillä varustettu malli?

Ensimmäiset digitaaliset järjestelmäkamerat olivat niin sanottuja peiliheijastuskameroita, joita kutsutaan myös DSLR:iksi (Digital single-lens reflex cameras). Nämä kamerat heijastavat peilien avulla valon ja kuvan objektiivista kameran kuvakennoon ja etsimeen. Optisessa etsimessä näet todellisuuden peilien kautta juuri sellaisena kuin se on.

Nykyään yhä useammat valmistajat ovat siirtymässä valmistamaan vain peilittömiä järjestelmäkameroita, joita kutsutaan usein myös kompakteiksi järjestelmäkameroiksi. Näissä kameroissa ei ole sisäisiä peilejä, vaan kuva osuu suoraan kameran kennoon, jonka ansiosta peilittömät kamerat ovat myös pienikokoisempia verrattuna DSLR-kameroihin.

Toinen ero peilillä varustettujen ja peilittömien järjestelmäkameroiden välillä on etsin. Peilittömissa kameroissa on elektroniset etsimet, jotka näyttävät todellisuuden kameran pienellä näytöllä, jolloin saat välittömän esikatselun lopputuloksesta.

Peilillä varustetut kamerat ovat edelleen todella hyviä vaihtoehtoja ja myös halvempia kuin peilittömät järjestelmäkamerat. Markkinat ovat kuitenkin pitkälti siirtymässä kohti peilittömyyttä.

3. Kennokoko

4. Automaattitarkennus

Jos aiot käyttää vain manuaalista tarkennusta, tämä osa-alue ei ole sinulle tärkein. Suurin osa kuvaajista käyttää kuitenkin automaattitarkennusta jossain vaiheessa. Järjestelmäkameroista löytyy erilaisia automaattitarkennustoimintoja, kuten esimerkiksi automaattinen silmätarkennus. Tämä on todella kätevä apu ihmisiä ja eläimiä kuvattaessa, mutta vähemmän tärkeä maisemia kuvattaessa.

5. Sarjakuvaus

Kameran sarjakuvausnopeus tarkoittaa sitä, että kuinka monta kuvaa sekunnissa kamera voi ottaa. Tämä tieto ilmaistaan usein fps (ruutua sekunnissa) tai k/s (kuvaa sekunnissa). Jos aiot kuvata paljon urheilua, toimintaa ja nopeatempoisia kohteita, tämä on tärkeä seikka tarkistaa. 10 fps sarjakuvausnopeus on hyvä perusta.

Sarjakuvauksen maksiminopeuden saavuttamiseksi tarvitaan myös riittävän nopea muistikortti.

6. Resoluutio

"Mitä enemmän megapikseleitä, sitä parempi kamera" saattoi pitää aiemmin paikkaansa, mutta se ei ole enää totta. Megapikseleillä ja resoluutiolla on edelleen tietty rooli, mutta nykyään kaikki kamerat ovat riittävän korkearesoluutioisia, jolloin megapikseleiden määrää ei kannata sokeasti tuijottaa. Jos aiot ensisijaisesti videokuvata kameralla, megapikselien määrällä ei ole juurikaan merkitystä. Sama pätee, jos kuvia näytetään ja katsotaan vain normaaleilla näytöillä. 20 megapikseliä riittää laadukkaisiin A3-koon tulosteisiin. Jos tarkoituksesi on tehdä vielä suurempia tulosteita tai joudut rajaamaan kuvia voimakkaasti jälkeenpäin, suosittelemme valitsemaan kameran suurella megapiksien määrällä.

Jos aiot videokuvata paljon, tarkistathan mitä videoresoluutiota ja videomuotoa kamera pystyy käsittelemään.

Etsimen tyyppi on myös syytä tarkistaa. Joissakin kameramalleissa ei ole etsintä ollenkaan, joten jos se on sinulle tärkeää, etsi toinen malli. Etsimen tärkein etu on se, että sitä on helpompi käyttää voimakkaassa auringonvalossa tai taustavalossa, jossa näytön sommittelu voi olla vaikeampaa.

8. Ergonomia, koko ja paino

On tärkeää, että kamera tuntuu hyvältä kädessä ja että pääset helposti käsiksi kaikkiin painikkeisiin ja säätimiin. Olemme kaikki erilaisia ​​ja pidämme eri asioista, joten on hyvä tutustua erilaisiin kameramalleihin ennen lopullista ostopäätöstä. Olet lämpimästi tervetullut myymäläämme testaamaan erilaisia kameroita.

9. Liitännät

Kameran liitännät ovat erityisen tärkeitä, jos aiot videokuvata paljon kamerallasi. Silloin kamerassa on hyvä olla mikrofoniliitäntä ulkoisen mikrofonin liittämistä varten, mutta myös kuulokeliitäntä on tärkeä, jotta voit monitoroida ääntä tallennuksen aikana. HDMI-liitännällä voit liittää myös ulkoisen videomonitorin, joka takaa paremman yleiskuvan videotallenteesta.

Tarkista myös millaisten muistikorttien kanssa kamera on yhteensopiva ja onko kamerassa kaksi muistikorttipaikkaa, jos se on sinulle tärkeää.

10. Erikoistoiminnot

Lopuksi kannattaa miettiä muita toimintoja, jotka voivat olla tärkeitä sinulle ja kuvaustyylillesi. WiFi-yhteyden avulla voit sekä etäohjata kameraasi että siirtää kuvat nopeasti ja helposti älypuhelimeesi. Kameroista löytyy myös muita langattomia yhteyksiä, kuten Bluetooth, NFC ja GPS.

Jos aiot käyttää kameraa pääasiassa studiossa, sääsuojaus ei ole välttämätöntä, mutta luonto- ja maisemakuvaajalle se tuo eräänlaista lisäturvaa.

Kameroiden suurin valoherkkyys (ISO) vaihtelee, joten jos tiedät kuvaavasi paljon heikoissa valaistusolosuhteissa, tämä voi olla sinulle tärkeää. Korkeat ISO-arvot tuottavat kohinaa sisältäviä lopputuloksia, mutta erittäin suuri maksimiluku voi olla merkki siitä, että kamera käsittelee keskiarvoja paremmin.

Oletko valmis hankkimaan sinulle sopivan mallin? Katso kaikki järjestelmäkamerat täältä.


Takaisin sivun yläosaan

  • Normaali polttoväli on 35–60 mm välillä, mikä vastaa suunnilleen normaalia näköaluetta. Alle 35 mm polttoväliä kutsutaan laajakulmaksi (laajakuva).
  • Telezoomit ovat zoomobjektiiveja joiden polttoväli on 60-600 mm välillä.
  • Laajakulmazoomit ovat zoomobjektiiveja, joissa on laajempi polttoväli. Jotta objektiivi voidaan luokitella laajakulmaiseksi, sen polttoväli täytyy olla alle 24 mm.
  • Objektiivit kiinteällä polttovälillä ovat usein erittäin valovoimakkaita ja tarkkoja objektiiveja. Niissä ei ole zoomia vaan sinun on käytettävä jalkojasi zoomina. Tavallisimmat polttovälit ovat 35 mm tai 50 mm.
  • Makro-objektiivit ovat kiinteitä objektiiveja, joiden ominaisuudet ovat suunniteltu lähikuvausta varten.

Jos haluat syventyä objektiivien ominaisuuksiin, löydät linssioppaamme täältä.


Takaisin sivun yläosaan

Mitä haluat valokuvata?

Sopivan kameran valitsemisessa on hyvä miettiä, mitä kohteita haluat valokuvata. Tästä voit lukea lyhyen kuvauksen kameroiden ominaisuuksista, jotka soveltuvat maisema-, muoto-, matka-, arki-, katu-, video- ja toimintakuvaukseen.

Kamerat maisemakuvaukseen

Maisemakuvaus on usein melko hidas prosessi, jossa pitkät suljinajat ovat hyödyllisempiä kuin nopea sarjakuvausnopeus. Sääsuojaus on puolestaan tärkeämpi ominaisuus kuin supernopea automaattitarkennus. Maisemakuvaukseen soveltuu lähes kaikentyyppiset kamerat. Maisemakuvauksessa on hyvä olla mukana normaalizoomi ja laajakulmazoomi, jos haluat kuvata laajoja kuvakulmia.

Kamerat muotokuvaukseen

Jos haluat ottaa upeita muotokuvia lapsista, aikuisista tai eläimistä, objektiivi on itse asiassa tärkeämpi asia kuin itse kamerarunko. Normaalizoomin lisäksi suosittelemme kiinteää 50–85 mm polttoväliä ja pientä f-lukua. Tällainen objektiivi tuottaa kauniita muotokuvia pehmeällä ja kaunilla taustasumennoksella (bokeh-efekti).

Hyödyllisiä ominaisuuksia muotokuvauksessa

  • Silmien automaattitarkennus
  • Valovoimakas objektiivi

Kamerat arki-, matka- ja katukuvaukseen

Pidätkö arki-, matka- tai katukuvauksesta? Silloin on hyvä, että kamera on suhteellisen pienikokoinen, jolloin sitä on helppo kuljettaa mukana. Kamera superzoomilla tai kiinteällä objektiivilla on erinomainen valinta. Tarvitset myös tarkan ja nopean automaattitarkennuksen, jotta et menetä ohikiitäviä hetkiä.

Hyödyllisiä ominaisuuksia arki-, matka- ja katukuvauksessa

  • Kompakti koko ja kevyt paino
  • Hyvä automaattitarkennus

Kamerat toimintakuvaukseen

Toimintakuvauksessa nopeat kamerat pääsevät oikeuksiinsa. Pitkät zoomit, nopea sarjakuvaus ja erittäin nopea automaattitarkennus ovat etusijalla, jos haluat kuvata toimintaa, kuten urheilua tai lintuja. Jos pidät kuvaamisesta tällä alueella, sinun on yleensä noustava hieman hintaluokassa ylöspäin ollaksesi todella tyytyväinen.

Hyödyllisiä ominaisuuksia toimintakuvauksessa

  • Nopea automaattitarkennus
  • Nopea sarjakuvaus
  • Kuvanvakautus
  • Suuri puskuri

Kamerat vlogeihin ja suoratoistoon

Jos pidät videokuvaamisesta tai vlogaamisesta, voit tietysti tehdä sen järjestelmäkamerallasi. Silloin on hyvä olla kamera, jossa on mikrofoni- ja kuulokeliitännät, jotta ääni voidaan tallentaa ja kuulla. Kuvanvakautus on myös suuri etu tärinän välttämiseksi kuvaamisen aikana. Vloggaamisen kannalta on erityisen tärkeää, että kamerassa on kääntyvä näyttö, jotta näet itsesi tallennuksen aikana.

Hyödyllisiä ominaisuuksia vloggaamisessa

  • Kääntyvä näyttö
  • Mikrofoni- ja kuulokeliitäntä
  • Kuvanvakautus

Takaisin sivun yläosaan

Täydennä järjestelmäkamerasi sopivilla lisätarvikkeilla

Kun olet löytänyt juuri sinulle sopivan kameran, on aika valita yhteensopivat lisätarvikkeet. Tarvitset joitakin tarvikkeita, jotta saat kamerastasi kaiken irti ja toisia tarvitaan mukavamman ja turvallisemman valokuvakokemuksen saamiseksi.

Välttämättömiä tarvikkeita järjestelmäkameralle

Ensinnäkin tarvitset muistikortin kuvien ja videoiden tallentamiseen. On järkevää käyttää joko yksi muistikorttia suurella tallennuskapasiteetilla tai kahta korttia pienemmällä tallennuskapasiteetilla, jolloin voit vaihtaa niiden välillä. Ylimääräinen akku on myös välttämätön lisätarvike, jotta sinulla on aina ladattu akku, johon voit vaihtaa. Tarvitset myös kameralaukun tai repun itse kameran ja lisävarusteiden suojaamiseen, säilyttämiseen ja kuljettamiseen.

Muut hyödylliset tarvikkeet

Kun olet sijoittanut hyvään kalustoon, haluat luonnollisesti pitää siitä huolta. Voit suojata laitteesi useilla älykkäillä tavoilla. Suojaa objektiivia suojaavalla UV-suotimella ja asenna näytönsuoja kameran näyttöön. Tiesitkö myös, ettei kameraa tai objektiivia saa koskaan puhaltaa suulla? Palje ja mikrokuituliina on edullinen investointi pölyn poistamiseen ja kameran pitämiseen puhtaana ja siistinä.

Takaisin sivun yläosaan


Älä epäröi ottaa yhteyttä meihin, jos tarvitset apua sopivien laitteiden hankinnassa. Olet tervetullut ottamaan meihin yhteyttä puhelimitse 024 809 38 00 tai kirjoittamalla meille yhteydenottolomakkeen kautta. Voit myös vierailla Helsingin myymälässämme. Älä myöskään unohda liittyä yhteisömme jäseneksi tai tutustua meidän Tuoteuutiset ja Tietopankki -sivuihin, josta löydät inspiroivia blogipostauksia, tuoteuutisia, tuotetestejä ja vinkkejä, joiden avulla voit entistä helpommin taltioida upeita valokuvia ja videoita.


Opi lisää

2
tammikuuta

Suljinaika – miten kameran suljin toimii?

Kameran suljin ohjaa suljinnopeutta, joka vaikuttaa siihen, kuinka kauan suljin on auki ja kuinka kauan kenno on alttiina valolle. Mitä pidemmän suljinajan valitset, sitä enemmän valoa pääsee kameraan ja päinvastoin. Lyhyt suljinaika pysäyttää liikkeet, kun taas pitkä suljinaika tallentaa tapahtumat kuvaan pidemmäksi ajaksi.

Lue lisää

1
joulukuuta

Objektiiviopas – näin valitset sinulle sopivan objektiivin

Kuvaaminen eri vuodenaikoina on erittäin mielenkiintoista ja jos olet kuvannut paljon viimeaikoina, saatat olla miettinyt sitä, miten saisit entistä enemmän irti kamerastasi. Jotkut haluavat ottaa kuvia kauempaa, sumealla taustalla, saada terävämpiä kuvia tai yksinkertaisesti kokeilla jotain uutta. Tällöin uusi objektiivi voi olla tarvitsemasi, mutta oikean objektiivin valinta ei ole välttämättä helppoa, koska sinun on otettava huomioon useita eri tekijöitä. Valintaan voi vaikuttaa objektiivin paino, hinta ja haluamasi tyyli. Käymme tässä läpi verkkosivuiltamme löytyviä termejä, kuten laajakulma, normaalizoomi, superzoomi, makro, teleobjektiivi ja kiinteät linssit. Tämä voi helpottaa sinua valitsemaan sinulle juuri sopivan objektiivin.

Lue lisää

2
heinäkuuta

Kameran asetukset

Yksi seikka, joka saattaa olla hämmentävää järjestelmäkameraa ostettaessa, on kameran tekniset tiedot. Tässä on lyhyt yhteenveto siitä, mitä eri tekniset käsitteet tarkoittavat ja mitä vaikutusta niillä on kameran ominaisuuksiin.

Lue lisää

Scandinavian Photo

29.3.2023

Dela

Luovuuden tekniikka on intohimomme.

Me Scandinavian Photolla rakastamme luovuutta sen eri muodoissa ja keskitymme tarjoamaan korkealaatuisia tuotteita kaikille tekniikasta kiinnostuneille. Henkilökohtaisella palvelulla ja asiantuntijaneuvonnalla luomme ratkaisuja, jotka räätälöidään sekä asiakkaan että tarkoituksen mukaan – hyvään hintaan.

Seuraa meitä:
Liity uutiskirjeemme tilaajaksi!

Ole kartalla tekniikka-alan uusimmista trendeistä! Syöttämällä sähköpostiosoitteesi ja tilaamalla uutiskirjeen suostut vastaanottamaan uutiskirjeitä Scandinavian Photolta. Uutiskirjeen tilaajana saat upeita tarjouksia, tietoa alan johtavien tuotemerkkien kuulumisista ja uutuuksista sekä tietysti runsaasti inspiraatiota.

Uutiskirjeen tilaaminen on vapaaehtoista ja voit peruuttaa tilauksen tai suostumuksesi milloin tahansa. Lue lisää henkilötietojen käsittelystä ja oikeuksistasi tietosuojaselosteestamme.

Ostoskori

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Suosikit

Suosikit

Toivelista on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Jaa ostoskori

Säästä linkki, lähetä se ystävälle tai jaa se yhteisössä.

Anna ostoskorille nimi
Linkki ostoskoriin