Revontulien kuvaaminen

Haluatko onnistua revontulien kuvaamisessa ja vangita upean näköisen spektaakkelin, jonka Aurora Borealis tarjoaa sinulle kylminä öinä? Ota järjestelmäkamera tai puhelin mukaan revontulien kuvaamiseen. Revontulia voi olla vaikea nähdä paljaalla silmällä, mutta hyvillä ISO-ominaisuuksilla varustettu kamera tai puhelin vangitsee revontulet paremmin, joten ota mielummin liikaa kuvia kuin liian vähän. Voit lukea Facebook-ryhmistä, Aurora Borealis -sivuilta tai uutisraportteja siitä, milloin on voimakkaita aurinkomyrskyjä ja aurinkotuulia. Silloin voimme nähdä tämän upean valoilmiön pilvettöminä ja kylminä talviöinä. Täältä löydät muutamia pikavinkkejä, jotka toivottavasti auttavat sinua ottamaan upeita otoksia.

Revontulet

Sisältö

Mitä on revontulet?

Revontulet, Aurora Borealis ja Lady Aurora. Tällä vihreällä taivaalla on monia nimityksiä, mutta mikä se on ja miten revontulet todellisuudessa syntyvät? Menemättä liian syvälle revontulien syntymiseen, revontulet syntyvät aurinkotuulen varautuneiden hiukkasten osumisesta Maan ilmakehään. Niitä syntyy kun Van Allenin vyöhykkeet ”ylikuormittuvat” energisillä hiukkasilla, jotka pääsevät Maan magneettikentän läpi ja törmäävät ylempään ilmakehään.

Revontulet voidaan nähdä himmeänä vihreänä valona hieman horisontin yläpuolella. Eri muodot luokitellaan yleensä holviksi, nauhaksi tai kruunuksi. Eri muodot liikkuvat usein ollessaan näkyvissä, leimahtavaa verhoa muistuttavista kuvioista tanssiviin pylväisiin.

Missä ja milloin revontulia voi nähdä?

Revontulet ovat nähtävissä pääasiassa talvella Pohjois-Suomessa. Niitä voidaan kuitenkin nähdä koko maassa, mutta tämä on hieman harvinaisempaa. Jotta revontulet näkyisivät, ulkona on oltava pimeää ja taivaan tulee olla myös mahdollisimman pilvetön. Jotta voisit seurata revontulien ilmestymisajankohtaa taivaalla, suosittelemme lataamaan puhelimeesi sovelluksen, kuten My Aurora -ennusteen Androidille tai iOS:lle tai käymällä SpaceWeather Livessä. Sieltä löydät raportteja, ilmoituksia ja vinkkejä siitä, missä ja milloin voit nähdä revontulet.

Valmistelut

Revontulet näkyvät aina pohjoisella puolella, joten muista tarkistaa säälinjat ennen kuin lähdet etsimään hyvää valokuvapaikkaa. Suosittelemme, että valitset hyvän paikan ennen iltaa, jotta tiedät tarkalleen minne mennä. Mitä pohjoisempana olet, sitä korkeammalla taivaalla revontulet näkyvät, kun taas eteläisissä osissa ne näkyvät lähempänä horisonttia.
Voit vapaasti valita avoimen ja korkean pisteen ilman häiritsevää valoa taloista ja rakennuksista. On suosittua kuvata revontulia järven rannalla upeiden heijastusten vuoksi. Muistathan myös pukeutua lämpimästi, koska revontulien havaitseminen ja katselu voi kestää odotettua kauemmin. Pue jalkaan lämpimät kengät tai saappaat ja tutustu myös valokuvakäsineisiimme, jotta kätesi pysyvät lämpiminä. Jos aiot olla ulkona pitkään, voit täyttää termospullon kahvilla tai kaakaolla, joka voi tehdä ihmeitä.

Mistä tiedän, että revontulet ovat näkyvillä?

Joskus voi olla vaikeaa tietää, ovatko näkemäsi revontulia vai jotain muuta. Alla on muutama kohta, jotka kannattaa tarkistaa, jos olet epävarma:

  • Katsotko pohjoiseen?
  • Onko sää suhteellisen pilvetön?
  • Onko pimeää ja kuinka paljon keinovaloa on?
  • Näyttääkö näkemäsi puhelimesi kameralla tai järjestelmäkameralla vihreältä?

Jos vastaat kyllä ​​kaikkiin yllä oleviin kysymyksiin, on todennäköistä, että näkemäsi on todellakin revontulet. Jos näet taivaalla muita kirkkaita valoja, jotka suuntautuvat enemmän kohti harmaata, kyseessä on todennäköisesti keinovalon luoma "valosaaste". Joskus saatat myös nähdä taivaalle kohdistettuja valopilareita, jotka eivät ole revontulia.


Takaisin sivun yläosaan

Revontulien kuvaaminen järjestelmäkameralla

Järjestelmäkameran käyttö avaa suuria mahdollisuuksia revontulien kuvaamiseen. Jopa edistyksellinen kompaktikamera, jossa on mahdollisuus manuaalisiin asetuksiin, voi toimia. Kamerasta huolimatta sinun on osattava muuttaa kamerasi ISO-herkkyyttä, suljinnopeutta ja aukkoa.

Kameran lisäksi sinulta tulee löytyä muutama lisävaruste, jotka ovat enemmän tai vähemmän pakollisia. Yksi näistä on kamerajalusta. Parhaiden mahdollisten kuvien saamiseksi sinun on käytettävä pitkiä suljinaikoja, eli tarvitset jalustan ja mieluiten kaukosäätimen. Voit myös käyttää järjestelmäkameran itselaukaisinta välttääksesi haitallista tärinää. Älä unohda ottaa mukaan ylimääräisiä akkuja, sillä kylmä vaikuttaa nopeasti kameran akun käyttöikään.

Muutamia suositeltuja jalustoja

Täältä löydät kaikki kamerajalustat

Kamera-asetukset

Aloita kiinnittämällä kamera jalustalle ja valitsemalla manuaalinen kuvaustila. Aseta tämän jälkeen kameran ISO-arvo 400–1600 välille välttääksesi kohinaa. Voit myös testata itse mihin kamerasi pystyy ISO-arvon osalta. Katso objektiivista suurin käytettävissäsi oleva aukko (suurin = pienin luku). Testaa, voitko pienentää aukon arvoon f/1,4–5,6, joka saattaa olla sopivaa valotusajan pitämiseksi lyhyenä. Valkotasapaino voi toimia "auto"-tilassa tai voit asettaa sen "päivänvalo"-tilaan, jotta kuva ei muutu liian keltaiseksi tai siniseksi.

Saat parhaat tulokset kuvaamalla RAW-muodossa ja poistamalla kohinanvaimennuksen käytöstä pitkillä valotusajoilla (se säätää vain jpeg-tiedostoja). Tarkista käyttöoppaasta, kuinka se tehdään kamerallasi. Jos kohinanvaimennus on kytketty päälle, kamera käsittelee kuvaa jonkin aikaa kuvien välillä ja odottaminen voi olla ärsyttävää.

Tarkennus

Kameralla on luultavasti vaikeuksia käyttää automaattitarkennusta tarkentaakseen oikein yötaivaalle, joten aseta tarkennus manuaaliseen tilaan ja aloita äärettömyydestä saadaksesi revontulet tarkennetuksi. Voit myös yrittää keskittyä valitsemalla kirkkaan tähden taivaalta tai voit käyttää kuuta apuna.

Älä unohda tarkistaa kuvien terävyyttä säännöllisesti, varsinkin jos vaihdat sijaintia tai zoomaat. Tarkennusrenkaaseen on helppo osua vahingossa eikä mikään ole turhauttavampaa kuin tulla kotiin huomaamaan, että lopputulokset ovat epätarkkoja.

Laajakulmaobjektiivi

Revontulet ulottuvat usein erittäin suurille alueille, joten laajakulmaobjektiivi antaa kuvaan suuremman syvyyden. Laajakulmaobjektiivilla on yleensä lyhyt noin 18 mm polttoväli, joten etsi linssin merkinnästä pientä lukua millimetreinä, esimerkiksi noin 10 mm.

Täältä löydät kaikki objektiivit

Suljinaika

Jotta saat tarpeeksi valoa kameran kennolle, suljinaika tulee valita 5 sekunnista ylöspäin. Voit itse kokeilla nähdäksesi, mikä sopii kuvaasi parhaiten.

Yleensä sanotaan, että revontulet tanssivat taivaalla eli ne liikkuvat aaltoilevina ryhminä. Jos olet tarpeeksi onnekas nähdäksesi ne, voit lyhentää suljinaikaa alle 10 sekuntiin sen kuvaamiseksi. Jos kuvaat liian pitkällä suljinajalla, kuvasta voi tulla yksi suuri vihreä pilvi. Kokeile ja säädä ISO-arvoa suljinajan kompensoimiseksi.

Viimeistelyt

Muista "sulattaa" kamera hitaasti, kun tulet kylmästä lämpimään sisäilmaan. Kamerassa voi kerätä kosteutta, jos se siirretään kylmästä lämpimään liian nopeasti. Yksi vinkki on laittaa kylmä kamera vedenpitävään pussiin ja sitten kylmään kameralaukkuun, kun se siirretään lämpimään autoon kotimatkalla. Jätä sitten kamera kameralaukkuun, kunnes se lämpenee hitaasti kotona.


Takaisin sivun yläosaan

Revontulien kuvaaminen puhelimella

Tiesitkö, että puhelimesi näkee revontulet paljon paremmin kuin sinä? Monissa uusissa puhelimissa on edistyneet yökuvaustilat ja jopa manuaaliset asetukset. Tämän ansiosta sinulla on mahdollisuus ottaa upeita kuvia revontulien liikkeistä myös puhelimella. Meiltä löydät useita erilaisia ​​puhelimia, joissa on hyvät yökuvaustilat. Saatavilla on myös puhelinjalustoja, jotka tekevät valokuvaamisesta helpompaa. Suosittelemme ottamaan virtapankin ja latauskaapelin mukaan, sillä pakkanen syö akkua nopeammin kuin mihin olet tottunut.

Täältä löydät kaikki puhelimet

5 vinkkiä

  1. Lataa akku täyteen ennen kuin lähdet ulos, mutta ota varavirtalähde mukaan.
  2. Laita puhelimen salama pois päältä.
  3. Aktivoi kameran yötila, jos se ei tee sitä automaattisesti. Vaihtoehtoisesti käytä manuaalisia asetuksia/Pro-tilaa pitkällä suljinnopeudella.
  4. Tue itsesi jotain kiinteää vastaan ​​– se voi olla aita, puun oksa tai autosi katto, jos sinulla ei ole jalustaa. Riippuen puhelimesi yötilasta, saattaa riittää, että pidät kameraa kädessäsi pienellä lisätuella. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi puhelin kannattaa asettaa jalustalle. Meillä on myös puhelintelineitä, jotka voit kiinnittää suoraan jalustaan ​​tai järjestelmäkamerasi salamakenkään.
  5. Kuvien helppo ja monipuolinen muokkaus onnistuu esimerkiksi Snapseedin Android- tai iOS-sovelluksella.

Tarpeellisia lisävarusteita puhelinkuvaukseen

Tägää meidän revontulikuviin

Lopuksi – älä unohda katsoa ajoittain tätä valoilmiötä myös silmilläsi (jos mahdollista)!
Onnea matkaan ja tägää vapaasti valokuvasi Instagramissa häshtägillä #scandinavianphoto tai @scandinavianphoto_fi.

Takaisin sivun yläosaan


Älä epäröi ottaa yhteyttä meihin, jos tarvitset apua sopivien laitteiden hankinnassa. Olet tervetullut ottamaan meihin yhteyttä puhelimitse 024 809 38 00 tai kirjoittamalla meille yhteydenottolomakkeen kautta. Voit myös vierailla Helsingin myymälässämme. Älä myöskään unohda liittyä yhteisömme jäseneksi tai tutustua meidän Tuoteuutiset ja Tietopankki -sivuihin, josta löydät inspiroivia blogipostauksia, tuoteuutisia, tuotetestejä ja vinkkejä, joiden avulla voit entistä helpommin taltioida upeita valokuvia ja videoita.


Opi lisää

31
tammikuuta

Talven ja lumen valokuvaaminen

Talvella lumen ja lumisateen valokuvaaminen on mukavaa, mutta tuntuuko sinusta, että kuviesi lumi ei ole yhtä valkoista kuin se todellisessa kuvaustilanteessa oli? Huomaatko kotiin tultuasi, että kuvien lumi näyttää joko liian vaalealta tai vähän harmahtavalta? Tässä on muutamia yksinkertaisia vinkkejä sinulle, joka haluat valokuvata talvimaisemia ja saada luonnollisia tuloksia.

Lue lisää

31
toukokuuta

Vinkkejä onnistuneeseen kuukuvaukseen

Täältä löydät vinkkejä, kuinka onnistut Kuun valokuvaamisessa, mitkä välineet sopivat kuukuvaukseen ja milloin on superkuu, verikuu tai täysikuu, jotta voit ikuistaa nämä upeat ilmiöt. Löydät myös tältä sivulta vinkkejä järjestelmäkameroista, objektiiveista ja sopivista asetuksista Kuun kuvaamiseen.

Lue lisää

Scandinavian Photo

17.1.2023

Dela

Luovuuden tekniikka on intohimomme.

Me Scandinavian Photolla rakastamme luovuutta sen eri muodoissa ja keskitymme tarjoamaan korkealaatuisia tuotteita kaikille tekniikasta kiinnostuneille. Henkilökohtaisella palvelulla ja asiantuntijaneuvonnalla luomme ratkaisuja, jotka räätälöidään sekä asiakkaan että tarkoituksen mukaan – hyvään hintaan.

Seuraa meitä:
Liity uutiskirjeemme tilaajaksi!

Ole kartalla tekniikka-alan uusimmista trendeistä! Syöttämällä sähköpostiosoitteesi ja tilaamalla uutiskirjeen suostut vastaanottamaan uutiskirjeitä Scandinavian Photolta. Uutiskirjeen tilaajana saat upeita tarjouksia, tietoa alan johtavien tuotemerkkien kuulumisista ja uutuuksista sekä tietysti runsaasti inspiraatiota.

Uutiskirjeen tilaaminen on vapaaehtoista ja voit peruuttaa tilauksen tai suostumuksesi milloin tahansa. Lue lisää henkilötietojen käsittelystä ja oikeuksistasi tietosuojaselosteestamme.

Ostoskori

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Suosikit

Suosikit

Toivelista on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Jaa ostoskori

Säästä linkki, lähetä se ystävälle tai jaa se yhteisössä.

Anna ostoskorille nimi
Linkki ostoskoriin