Löydä oikeat kiikarit

banner utan ram_kikare.jpg

Hyvät käsikiikarit antavat sinulle mahdollisuuden kokea luontoa upealla tavalla. Sinun tulee huomioida muutamia asioita, kun valitset juuri sinulle sopivia kiikareita. Tältä sivulta saat vinkkejä tuotteista sekä mitä kannattaa huomioida kiikareita valitessa.

Kiikarin suurennossuhde

Kiikareita valitessa sinun tulee harkita millaista suurennosta tarvitset. Monipuolisen kiikarin suurennos on normaalisti 8x42. Numero 8 tarkoittaa, että katseltava kohde on suurennettu kahdeksan kertaa eli jos katsot objektia 100 metrin päässä, näyttää katseltava kohde kiikareiden läpi samalta kuin kohde olisi 12,5 metrin päässä. Mitä suurempi kiikarin suurennos on, sitä lähempi ja selkeämpi kohde on. Korkean suurennoksen haittapuoli on, että se saa kuvan tärisemään käsivaralta katsellessa.

Jos harrastat lintujen tarkkailua, tarvitset suurennoksen joka on vähintään 10x. Silloin jalusta voi olla kätevä lisätarvike tärinän välttämiseksi. Pienempi suurennos sopii hyvin, kun käytät kiikaria liikkuvassa paikassa, esimerkiksi veneessä. 8x suurennos sopii täydellisesti, jos haluat käyttää kiikariasi moniin eri tarkoituksiin.

Etulinssin halkaisija ja valovoima

Kiikareita valitessa on myös hyvä tarkistaa etulinssin koko. Jos kiikareiden etulinssin suhde on 8x42, se tarkoittaa sitä, että linssin aukko on 42 millimetriä kutakin silmää kohti.

Mitä suurempi etulinssin halkaisija on sitä valovoimaisemmat kiikarit ovat. 8x42-kiikareilla saat kirkkaamman kuvan kuin 8x32-kiikareilla, joissa on pienempi linssin aukko. Suuruusaste vaikuttaa myös kirkkauteen. 8x42-kiikarit tuottavat kirkkaamman kuvan kuin 10x42-kiikarit, mutta koet kohteen suurempana jälkimmäisen kanssa.

Kun halkaisija kasvaa, samalla kasvaa myös kiikarin paino ja koko. 8x32-kiikarit ovat kätevä valinta, jos aiot matkustaa tai kun kannat kiikareita mukanasi.

Kaukoputken valitseminen

Harkitsetko kaukoputken ostamista? Jalusta on tärkeä lisävaruste tärinän välttämiseksi, koska kaukoputken suurennosuhde on huomattavasti suurempi kuin käsikiikareiden. Jos kaukoputkessa on merkintä 15–45x60, se tarkoittaa sitä, että suurennossuhdetta voi vaihdella 15–45x välillä ja että linssin aukon koko on 60 mm. Valovoimakkuus toimii samalla tavalla kuin käsikiikareissa eli mitä korkeampi valovoima sitä kirkkaampi kuva hämärissä valaistusolosuhteissa.

Paino, koko ja hinta ovat tärkeitä huomioon otettavia asiaoita, mutta on myös hyvä tarkistaa miten ja mistä materiaalista linssit, prismat ja kiikarin runko on valmistettu. Jos kiikarissa on ED-lasit, saat paremman kontrastin ja kuvanlaadun, koska ED-lasi hajottaa valon tasaisesti riippumatta aallonpituudesta.

Me Scandinavian Photolla rakastamme luovuutta sen eri muodoissa ja keskitymme tarjoamaan korkealaatuisia tuotteita kaikille tekniikasta kiinnostuneille. Henkilökohtaisella palvelulla ja asiantuntijaneuvonnalla luomme ratkaisuja, jotka räätälöidään sekä asiakkaan että tarkoituksen mukaan – hyvään hintaan.

Seuraa meitä:
Liity uutiskirjeemme tilaajaksi!

Ole kartalla kuvauksen ja kameroiden uusimmista trendeistä! Tilaa Scandinavian Photon uutiskirje nyt! Saat ensimmäisten joukossa tietoa erikoistarjouksistamme, alan johtavien tuotemerkkien kuulumisista ja uutuuksista sekä tietysti runsaasti inspiraatiota omaan valo- tai videokuvaukseen. Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt, että henkilötietojasi käsitellään tietosuojakäytäntömme mukaisesti.