Vinkkejä onnistuneeseen kuukuvaukseen

Täältä löydät vinkkejä, kuinka onnistut Kuun valokuvaamisessa, mitkä välineet sopivat kuukuvaukseen ja milloin on superkuu, verikuu tai täysikuu, jotta voit ikuistaa nämä upeat ilmiöt. Löydät myös tältä sivulta vinkkejä järjestelmäkameroista, objektiiveista ja sopivista asetuksista Kuun kuvaamiseen.

1. Kuun eri vaiheet

Kuu (latinaksi: Luna) on lähin taivaankappaleemme ja erittäin suosittu kuvauskohde. Kuu vaikuttaa vuorovesiin ja se on myös alkuperä sanalle "kuukausi". Kuun kierto maapallon ympäri kestää noin 29 päivää. Tämä tarkoittaa sitä, että kerran kuukaudessa on täysikuu.

Kuun kuvauspäivämäärä - katso kalenterista

Ennen kuin lähdet kuvaamaan, ota etukäteen selvää miltä Kuu näyttää ja milloin se on taivaalla? Onko se yöllä vai päivällä, onko täysikuu, superkuu vai verikuu? Löydät tavalliset Kuun vaiheet useimmista sääsovelluksista. Kuun suunnan selvittämiseen on olemassa useita erilaisia ​​sovelluksia, kuten TPE tai Phototime, joista näet myös kartalla mihin suuntaan ja milloin Kuu nousee ja laskee.

Mikä on superkuu?

Superkuu tarkoittaa tilannetta, jolloin Kuu on ratansa Maata lähimmässä pisteessä juuri täydenkuun aikaan. Tämä saa sen näyttämään Maasta katsottuna suuremmalta. Voit kuvata Kuuta kompaktikameralla, jossa on superzoom. Parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi suosittelemme kuitenkin järjestelmäkameraa teleobjektiivilla.

Milloin superkuun voi nähdä?

Superkuu esiintyy joka neljästoista kuukausi, jonka ansiosta voit saada ikuistettua superkuun useaan vuodenaikaan vuosien kuluessa. Hyödynnä tilaisuus valokuvata superkuu ja tägää meidät instagramissa (@scandinavianphoto) parhaisiin kuviisi!

Valokuvaa superkuu heinäkuu 2022

Tänä vuonna superkuu-ilmiö tapahtuu 13.7. klo 20.37, jolloin voit kuvata sen päivänvalossa. Käytä tilaisuus hyväksi ja valmistaudu superkuun valokuvaamiseen.

Supermåne

Kuva: Mikael Järnåsen - Nikon D810 + Tamron SP 150-600mm f/5-6,3 Di VC USD G2, ISO 64, f/6,3, 1/250 sek.

Mikä on verikuu?

Verikuu on ilmiö, joka syntyy täydellisessä kuunpimennyksessä ja verikuun aikana Kuu vaikuttaa punaiselta. Kuunpimennys syntyy silloin, kun Aurinko ja Kuu ovat samalla suoralla linjalla ja Maa on niiden välissä. Kun Kuu lipuu Maan varjoon, auringonvalo peittyy ja Kuu pimentyy. Kuu ei kierrä Maata täysin samassa tasossa, missä Maa kiertää Aurinkoa, jonka vuoksi pimennys ei esiinny joka kuukausi. Kuunpimennyksiä nähdään kuitenkin useita kertoja vuodessa eri puolella maapalloa.

Muista, että verikuun kuvaamisessa on melkoinen ero superkuuhun tai täysikuuhun verrattuna. Verikuun ilmiön esiintyessä Kuu on varjossa, mikä tarkoittaa, että se on paljon tavallista tummempi. Sinun täytyy suurentaa kameran ISO-arvoa huomattavasti saadaksesi hyvän kuvan verikuusta. Huomioithan myös sen, että voit saada kuvaasi myös tähtiä, kun Kuu on pimeä.

Verikuu kirkon vieressä
Verikuu taivaalla

Kuva: Ensimmäinen kuva, Mikael Järnåsen - Nikon D810 + Sigma 300-800mm f/5,6, ISO 250, f/6,3, 1/500 sek.

Milloin verikuun voi nähdä?

Verikuu on ilmiö, jota ei esiinny kovin usein, koska se tapahtuu täydellisen kuunpimennyksen aikana. Tätä ilmiötä ei ole aina mahdollista nähdä Pohjois-Euroopasta. Ilmiön näkeminen edellyttää, että olet hereillä yöllä ja oikeaan päivämäärään ja kellonaikaan, jolloin Kuu ohittaa maan varjon.

Voit nähdä verikuun seuraavan kerran Suomessa 7.9.2025.

2. Etsi sopiva kuvauspaikka Kuun valokuvaamiseen

Sinun tulee poistua kaupungista tai alueelta, joissa on keinovaloa (talot, katuvalot ja valonlähteet), jotta voisit ottaa todella kauniin kuukuvan. Keinovalon vuoksi kuvissa voi esiintyä oranssia tai värillistä valoa.

Kuu loistaa paljon kirkkaammin verrattuna tähtiin. Voit helposti googlettaa, mistä löydät paikan, jossa on vain vähän keinovaloa. Darksitefinder on hyvä sivusto tähän tarkoitukseen. On myös tärkeää, että otat selvää mihin suuntaan Kuu menee ylös ja alas, jotta voit suunnitella kuvan etualan.

Saat parhaat tulokset, kun Kuu nousee ja on horisontissa, koska silloin se koetaan suuremmaksi. Pakkasella on helpompi saada selkeitä kuvia, koska kosteus on alhaisempi. Pakkassäällä kuvaaminen vaatii kuitenkin enemmän valmistautumista myös vaatetuksen osalta.

Superkuu kirkon vieressä
Superkuu tuulimyllyn vieressä

Kuva: Mikael Järnåsen - Fujifilm X-T20 + Fujinon XF 100-400mm, Teleconverter 1,4x, ISO 200, f/8, 0,5 sek.

3. Kamera-asetukset Kuun kuvaamiseen

Kuun kuvaamista voi verrata pienen vahvan valaisimen kuvaamiseen, joka on kaukana. Tärkeintä on, että Kuu ei tule liian kirkkaaksi.

1. Aseta kamera jalustalle
2. Aseta kamera M-tilaan (manuaalinen kuvaustila)
3. Aseta kameran itselaukaisin 2 tai 10 sekuntiin tärinän välttämiseksi
4. Kohdista Kuuhun, tarkenna ja katso näyttöä, jotta Kuu on terävä
5. Ota testikuva, säädä asetuksia tarpeen mukaan, jotta Kuu on tarpeeksi kirkas
6. Ota kuvia

Objektiivin aukko – aloita pienellä f-luvulla

Aseta objektiivin aukko pieneksi. Mieluiten f/2,8-8 riippuen objektiivistasi. Jos haluat hieman terävämmän kuvan, voit nostaa aukkoarvoa, mutta tällöin valoa katoaa paljon ja sinun on kompensoitava korkeammalla ISO-arvolla, joka taas tuottaa harmaampia kuvia. Voit kuitenkin kokeilla tätä, kun olet ottanut muutaman kuvan.

Suljinaika – löydä oikea suljinaika

Tarvitset vähintään 1/100:n suljinnopeuden, koska Maa ja Kuu liikkuvat nopeammin kuin uskotkaan. Mitä pidempi objektiivin polttoväli (zoom) on, sitä nopeampaa suljinnopeutta sinun tulee käyttää. Kuun kuvaamiseen tarvitset jalustaa, vaikka sinulla voi olla melko nopeat suljinajat.

Yritä ottaa kuva ja zoomaa kameran näytössä niin paljon kuin voit nähdäksesi, että Kuu on terävä. Jos se on epäselvä, tarvitset nopeamman suljinajan tai sinun tulee säätää objektiivin tarkennusta.

ISO – tasapainota valoa kuvassasi

ISO-arvon määrittäminen on viimein asetus, jotta kuvasi olisi tarpeeksi selkeä. Käytä mahdollisimman pientä ISO-arvoa, koska pienempi ISO-arvo tuottaa vähemmän kohinaa. Onko Kuu liian kirkas? Pienennä kameran ISO-herkkyyttä ja jos Kuu tulee liian pimeäksi, nosta sitä, kunnes löydät sopivan tasapainon. Ota kuva, zoomaa ja säädä, kunnes olet tyytyväinen.

Tarkenna näytön tai etäisyysasteikon avulla

Tarkenna näytön avulla

Käytä kameran LiveView-näkymää tai näyttöä yhdessä objektiivin manuaalisen tarkennuksen kanssa varmistaaksesi, että tarkennus on oikea. Kameran automaattitarkennuksella on vaikeuksia osua Kuuhun ja ymmärtää, että valopisteen pitäisi olla terävä. Näytön käytön etuna on, että voit zoomata ja tarkistaa sen terävyyden.

Tarkenna käyttäen objektiivin etäisyysasteikkoa

Jos objektiivisi ulkopuolella on etäisyysasteikko, selvitä äärettömän tarkennuksen sijainti etäisyysasteikolla. Yökuvauksessa tai astrovalokuvauksessa on aina käytännöllistä tietää, missä ääretön tarkkennus sijaitsee, jotta sinun ei tarvitse testata joka kerta erikseen. Muista tarkistaa kuvaamisen aikana, että et ole vahingossa siirtänyt tarkennusta kuvien välillä.

4. Kameralaitteet Kuun kuvaamiseen

Valmistele kameralaukkusi sopivilla varusteilla, vaatteilla ja hyvällä kahvilla. Kaikki tämä tekee valokuvamatkasta paljon miellyttävämmän. Tarvitset:

  • Järjestelmäkameran tai kameran
  • Superzoom- tai teleobjektiivin
  • Muistikortin
  • Jalustan
  • Lisäakun
  • Lämpimät vaatteet
  • Otsalampun
  • Kahvia

Järjestelmäkamera kuukuvaukseen

Käytä järjestelmäkameraa, jolla voi käyttää manuaalisia asetuksia. Järjestelmäkamerat antavat sinulle täydellisen hallinnan kirkkauden määrittelemiseen.

Objektiivi kuukuvaukseen

Superzoom- tai teleobjektiivi sopii hyvin kuukuvaukseen, koska ne tekevät Kuusta suuremman. Käytä teleobjektiivia tai superzoomia, jonka polttoväli on yli 200 mm ja mieluiten jopa enemmän. Voit myös pidentää joidenkin objektiivien polttoväliä telejatkeella, jos objektiivisi tukee tätä.

Jalusta ja lisätarvikkeet

Terävien kuvien saamiseksi tarvitset vakaan jalustan. Muista, että teleobjektiivit painavat hieman tavallista objektiivia enemmän, joten tarvitset niille hieman normaalia vankemman jalustan.

5. Kuukuvien editointi

Valokuvaa RAW-muodossa, jos haluat editoida kuvia

Jos kuvaat RAW-muodossa, saat paremmat mahdollisuudet kuvien jälkikäsittelyyn. Jos et ole varma, haluatko käsitellä kuvia jälkikäteen vai et, aseta kamera kuvaamaan sekä JPEG- että RAW-muodossa ja voit päättää myöhemmin.

Rajaus, terävyys ja kontrasti

Lataa kuva muokkausohjelmaasi tietokoneella tai mobiilisovelluksessa. Rajaa kuvaa hieman, jotta Kuu kasvaa (ei liikaa, niin menetät laatua), lisää tarvittaessa Kuuhun hieman ylimääräistä terävyyttä ja kontrastia ja testaa itse erilaisilla säädöillä. Kirjoituksen alaosasta löydät kaksi esimerkkikuvaa. Tässä tapauksessa olemme käyttäneet Adobe Lightroomia.

Redigera bilder på Månen med din Apple Macbook M1 Pro

Kuun muokkaaminen Adobe Lightroomissa Apple Macbook M1 Prolla.

Redigare bilder på månen på din mobil med Adobe Lightroom

Puhelimelle tarkoitetussa Lightroom -sovelluksessa voit helposti lähettää valokuvasi suoraan kamerasta WiFin kautta (jos kamera tukee sitä). Jotkut kamerat voivat lähettää jopa RAW-kuvia, kun taas useimmat kamerat voivat lähettää vain JPG-tiedostoja.


Älä epäröi ottaa yhteyttä meihin, jos tarvitset apua sopivien laitteiden ja ohjelmistojen löytämiseen. Tavoitat meidät sähköpostitse info@scandinavianphoto.fi. Tutustu meidän teema- ja inspiraatiosivuihin, josta löydät inspiroivia blogipostauksia, tuoteuutisia, tuotetestejä ja vinkkejä, joiden avulla voit entistä helpommin taltioida upeita valokuvia ja videoita.


31.5.2022

Dela

Luovuuden tekniikka on intohimomme.

Me Scandinavian Photolla rakastamme luovuutta sen eri muodoissa ja keskitymme tarjoamaan korkealaatuisia tuotteita kaikille tekniikasta kiinnostuneille. Henkilökohtaisella palvelulla ja asiantuntijaneuvonnalla luomme ratkaisuja, jotka räätälöidään sekä asiakkaan että tarkoituksen mukaan – hyvään hintaan.

Seuraa meitä:
Liity uutiskirjeemme tilaajaksi!

Ole kartalla kuvauksen ja kameroiden uusimmista trendeistä! Tilaa Scandinavian Photon uutiskirje nyt! Saat ensimmäisten joukossa tietoa erikoistarjouksistamme, alan johtavien tuotemerkkien kuulumisista ja uutuuksista sekä tietysti runsaasti inspiraatiota omaan valo- tai videokuvaukseen.

Scandinavian Photo käyttää evästeitä jotta sivusto toimisi paremmin. Jatkamalla verkkosivun käyttämistä hyväksyt, että käytämme evästeitä. Ellet hyväksy, että käytämme evästeitä sinun tulee määritellä selaimesi asetukset estämään evästeet. Tämä saattaa kuitenkin aiheuttaa sen, että tietyt toiminnot sivustolla eivät toimi niinkuin pitäisi.