3D-tulostus: Valitse juuri sinulle sopiva 3D-tulostin!

Vie luovuutesi uudelle tasolle 3D-tulostimen avulla! Tulostimessa on laaja käyttöalue ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi arkkitehtuurityöhön, teollisuussuunnitteluun ja korujen valmistukseen. Sitä voi käyttää myös koulutuksessa tai kotona. Tulostimia löytyy useita eri malleja, sekä aloittelijoille että edistyneemmille käyttäjille. Voimme auttaa sinua löytämään oikean tulostimen 3D-viidakossa ja avaamaan oven 3D-tulostuksen luovaan maailmaan!

Sisältö

3D-tulostin

Kuinka paljon osaamista tarvitaan?

3D-tulostimen käyttäminen ei tarvitse olla vaikeaa. Markkinoilla on tulostimia jotka sopivat kotikäyttöön, aloittelijalle ja kouluille. Ne ovat helppokäyttöisiä ja eikä vaadi erikoistietoja käyttäjältä. Hieman kokeneemmalle käyttäjälle löytyy myös edistyneempiä tulostimia, jotka sopivat pienyritykselle, koulutukseen ja valmistusteollisuuteen. Voit siis nopeasti päästä alkuun riippumatta tietotasostasi.

Ohjelmisto

Piirustuksen luominen tyhjästä voi tuntua vaikealta, mutta tänään löytyy ohjelmia, jotka auttavat sinua menestymään tulosteissasi. 3D-tulostus perustuu digitaaliseen piirustukseen, joka on luotu tietyntyyppisellä CAD-ohjelmalla. Kun ostat tulostimen, paketissa on useimiten mukana sopiva ohjelmisto ja joissakin tapauksissa on paketissa myös mukana esivalmistettuja piirroksia. Näiden avulla voit sitten helposti valita sopivan piirroksen ja tulostaa sen. Jos sinulla on enemmän osaamista 3D-alueelta, sinun ei tarvitse vältämättä käyttää mukana tullutta ohjelmistoa. Tulostimet ja ohjemistot tukevat yleisimpiä 3D-muotoja, joten voit myös lataa piirroksia muista sovelluksista. 

Valitse juuri sinulle sopivan 3d-tulostimen

Tulostustekniikka

Markkinoilla on erityyppisiä 3D-tulostimia, joilla kaikilla on vahvuutensa erilaisissa käyttötarkoituksissa. Se joka erottaa nämä toisistaan on m.m. tulostimien eri tekniikkat ja mitä materiaaleja ne käyttävät tulostuksessa. Kaikki tulostimet perustuvat samantyyppisiin prosesseihin, joissa tulostin rakentaa valmiin 3D-mallin kerros kerrokselta. Tässä esittelemme kolme eri 3D-tulostustekniikkaa.

1. Fused Filament Fabrication (FFF)

FFF, tai FDM, kuten sitä joskus kutsutaan joissakin foorumeissa, on yleisin tekniikka, jota useimmat 3D-tulostimet käyttävät. Tässä painotekniikassa tulostin käyttää lankamateriaalia (filamenttia), joka on asetettu kelaan. Tulostettaessa filamentti syötetään tulostimeen. Sen jälkeen se lämmitetään ja kerros kerrokselta sulatettu massa muodostaa valmiin 3D-tulostuksen.

FFF-tekniikan lisäksi on myös FFF-tulostimia, joissa on täysväritulostus. Tämä tarkoittaa sitä, että tulostimessa on erilliset mustepatruunat, jotka värittävät filamentin ja tuottavat väriä koko tulostustyön päälle. Tämä ei kuitenkaan toimi kaikissa tulostimissa. Vain tulostimet joissa on erillinen väritulostustoiminto, voivat käsitellä sitä.

2. Stereolithography Apparatus (SLA)

Tällä tekniikalla tulostin rakentaa 3D-mallin nestepohjaisesta hartsista, joka on kovetettu UV-LED-valolla. SLA-tekniikka tulostaa piennimmätkin yksityiskohdat erittäin tarkasti.

3. Digital Light Processing (DLP)

Kolmas tekniikka 3D-tulostuksessa on DLP. Se muistuttaa SLA-tekniikkaa, mutta laserin sijaan nestepohjainen hartsi kovetetaan projektorivalolla. DLP-tekniikka tulostaa kaikki yksityiskohdat samaan aikaan yhdessä ja samassa kerroksessa, joten voit tulostaa nopeasti ja tehokkaasti monia malleja suurella tarkkuudella.


Materiaalit

3D-tulostukseen on valittavana useita eri materiaaleja ja näissä on erilaisia ​​ominaisuuksia, vahvuuksia ja heikkouksia. Jotkut materiaalit ovat herkkiä ja vaativat enemmän tarkkuutta ja varovaisuutta. Joissakin tulostimissa voidaan käyttää ainoastaan yhden tyyppistä materiaalia, kun taas toisissa voidaan käyttää useampia materiaaleja. Markkinoilla on myös tulostimia, joita kutsutaan avoimeksi järjestelmäksi. Nämä eivät ole lukittu yhteen ja saamaan merkkiin, vaan tulostimissa voi käyttää myös kolmannen osapuolen materiaaleja.

Materiaalit FFF-tulostukseen

PLA

Tämä on yleisin materiaali 3D-tulostimissa. Se on biokompostoitavasta materiaalista valmistettua muovia, joka tuottaa kestävän ja upean viimeistelyn. Se on luotettava ja helppo käyttää, joten se toimii yhtä hyvin, jos aiot tulostaa prototyyppejä yritykselle tai luoda sisustusyksityiskohtia kodillesi. Markkinoilla on erityyppisiä PLA-muovia ja ne ovat sekoitettu muihin aineisiin. Näihin kuuluvat m.m. tough PLA, jolla on hiukan kestävämpi rakenne, antibakteerinen PLA, joka estää bakteerien leviämistä, metallic PLA*, joka visuaalisesti muistuttaa esimerkiksi kuparia ja carbon PLA*, joka on vielä hiukan vahvempi materiaali. Lopuksi on myös Color PLA, joka on sovellettu da Vinci color-sarjan -tulostimille. Se on materiaali, joka absorboi mustetta ja tarjoaa täysvärillisen tulostuksen.

*Näiden materiaalien käyttämiseksi tarvitaan vahvistetun suutimen 3D tulostimelle.

PLA 3D-filamentit

PETG

Tämän muovityypin rakenne on parempi kuin PLA: muovissa. Se on läpinäkyvä ja sitä käytetään useimiten elintarvikepakkauksiin, lamppuihin, pulloihin ja tuotesuunnitteluun.

ABS

Tämä on kaikista kestävin muovi, mutta sillä on myös suurin vaikutus ympäristöön. Muovia käytetään ennen kaikkea varaosiin ja muihin tuotteisiin, jotka vaativat suurta kestävyyttä. Sillä on vahva tuoksu tuotannossa, ja sitä suositellaan ennen kaikkea yrityksille, joilla on erityiset tilat joissa on hyvä ilmanvaihto.

Materiaalit SLA/DLP-tulostukseen

Resin tai Hartsi

Tämä on nestepohjainen materiaali jota käytetään tulostimissa, joissa on laser- tai projektorivalo, koska materiaali kovettuu valolle altistettaessa. Sillä on myös erittäin voimakas haju valmistuksen aikana, joten näistä syistä kaikki tapahtuu suljetussa tilassa tulostimessa. Tämän lisäksi löytyy useampia eri hartsityyppiä. Standard resin -tyypillä on pehmeä ja sileä pinta ja tuottaa paljon yksityiskohtia. Castable resin -tyyppi tuottaa myös paljon yksityiskohtia ja sitä käytetään muottien valamiseen esim. hammashoidossa tai korujen valmistuksessa. Flexible resin on, kuten kuulostaa, pehmeätä ja joustavaa materiaalia, joka sopii hyvin vaimennusta vaativiin tuotteisiin, kuten välikappaleisiin ja kahvoihin. Rigid Resin on jäykein hartsimateriaali. Sitä käytetään tuotteissa jotka vaativat ohuen suunnittelun ja tiettyä rakennetta. Esim. pienen turbiinin ja tuulettimen lavan valmistuksessa.


Vertaa eri tulostimia

Kun vertaat erilaisia ​​3D-tulostimia, voi olla hyvä tietää mitä ominaisuuksia kannattaa tarkistaa. Muutama näistä on resoluutio, nopeus ja tulostuskoko.

Resoluutio

3D-tulostimen resoluutio perustuu valmiin tulosteen kerrospaksuuteen. Se esitetään esimerkiksi formaatissa 100-400 mikronia. Yleinen väärinkäsitys on, että mitä suurempi luku sitä parempi, mutta se on itse asiassa päinvastoin. 100 mikronia tarkoittaa ohuempia kerroksia ja tarkempaa tulostusta.

Nopeus

3D-tulostimen nopeus kirjoitetaan yksikössä mm/s. Nopea tulostin saattaa joissakin tilanteissa olla suuri etu, mutta se voi myös tarkoittaa, että tulostin ei tulosta yhtä tarkasti kuin pienemmällä nopeudella. Tästä huolimatta, nopeampi tulostin ei vältämättä aina ole paras vaihtoehto, koska muilla ominaisuuksilla saattaa olla suuri merkitys, kuten kerrospaksuus, materiaali ja tekniikka.

Tulostuskoko

Tulostuskoko tarkoittaa aluetta, johon tulostin tulostaa. Tulostimen leveys, syvyys ja korkeus esitetään muodossa esim. 120x120x120mm ja se selittää kuinka suuria tuotteita sillä voi tulostaa.


3D-tulostintyypit

Aloittelija - helppokäyttöinen malli joka soveltuu koti- ja konttorikäyttöön

PRO FFF - hieman kehittyneempi malli joka soveltuu konttori-, koulutus- ja yrityskäyttöön

PRO SLA/DLP - edistyksellisempi malli joka soveltuu koulutus- ja yrityskäyttöön


Inspiraatiota


Älä epäröi ottaa yhteyttä meihin, jos tarvitset apua sopivien laitteiden ja ohjelmistojen löytämiseen. Tavoitat meidät puhelimitse 0800-77 35 35 tai sähköpostitse info@scandinavianphoto.fi. Voit myös vierailla Helsingin myymälässämme. Tutustu meidän Tuoteuutiset & Tietopankki -sivuihin, josta löydät inspiroivia blogipostauksia, tuoteuutisia, tuotetestejä ja vinkkejä, joiden avulla voit entistä helpommin taltioida upeita valokuvia ja videoita.


Scandinavian Photo

9.11.2022

Dela

Luovuuden tekniikka on intohimomme.

Me Scandinavian Photolla rakastamme luovuutta sen eri muodoissa ja keskitymme tarjoamaan korkealaatuisia tuotteita kaikille tekniikasta kiinnostuneille. Henkilökohtaisella palvelulla ja asiantuntijaneuvonnalla luomme ratkaisuja, jotka räätälöidään sekä asiakkaan että tarkoituksen mukaan – hyvään hintaan.

Seuraa meitä:
Liity uutiskirjeemme tilaajaksi!

Ole kartalla kuvauksen ja kameroiden uusimmista trendeistä! Tilaa Scandinavian Photon uutiskirje nyt! Saat ensimmäisten joukossa tietoa erikoistarjouksistamme, alan johtavien tuotemerkkien kuulumisista ja uutuuksista sekä tietysti runsaasti inspiraatiota omaan valo- tai videokuvaukseen. Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt, että henkilötietojasi käsitellään tietosuojakäytäntömme mukaisesti.