Vierasblogi: Ola Ringdahl antaa vinkkejä podcastin tekemiseen
Podcast-tuottaja Ola Ringdahl kuvailee itseään Kinder-munaksi - kolme yllätystä yhdessä paketissa. Hän työskentelee selostajana ja hänet kuullaan mm. C More-trailereissä ja ruotsalaisessa ruokarealityohjelmassa. Olalla on monen vuoden kokemus tuottajana Ruotsin radiossa, mutta hän on työskennellyt pääasiassa sisäisen ja ulkoisen yritysviestinnän kanssa. Hän auttaa yrityksiä ja organisaatioita luomaan, kehittämään ja tilaamaan podcasteja omille tuotemerkeille.
”Minulla on ääntä korvissani suurimman ajan vuorokaudesta. Rakastan musiikkia ja suulllista viestintää. Kuuntelen joko musiikkia, joka antaa minulle voimaa ja auttaa minua keskittymään työhöni tai meditaatio-ohjelmia, kun haluan rentoutua. Kuuntelen enimmäkseen podcasteja tai äänikirjoja. Rakastan kaikkia näitä, mutta jos minun on valittava jokin näistä, valitsen podcastin. Kuuntelu antaa minulle seuraa ja se vihdyttää minua ja opin uusia asioita, mutta sen täytyy tuntua aidolta.
Jos minun pitäisi antaa yksi neuvo podcastaajalle: ole aito ja oma itsesi. Ja, hei muuten - vielä yksi vinkki: LOPETA TURHA MIETTIMINEN JA TEE SE JO TÄNÄÄN!”
Ole oma itsesi
Pari asiaa tekee podcastista mukaansatempaavaa ja yksi näistä on ehdottomasti se, että podcasti tuntuu aidolta ja luonnolliselta. Olipa kyse podcastista, jossa kaksi kaveria puhuu elämän tarkoituksesta tai podcastista, jossa keskustellaan kvanttifysiikan vaikutuksista raskasmetalleihin, kuuntelijan on koettava, että aihe todella kiinnostaa. Vaikka kyseessä olisikin yrityspodcastista, täytyy aiheen ja ohjelman juontajan olla aidosti kiinnostavia. En usko, että tätä voi teeskennellä, koska kuuntelijat ovat liian älykkäitä ja huomaavat sen heti.
Hyvän äänen merkitys
Sinulla voi olla käytössä markkinoiden kallein mikrofoni, mutta tulet silti saamaan huonon ääneenlaadun, jos et tiedä ympäristöäänen perussääntöjä.
Yksi tärkeä asia on pitää jälkikaiunta-aika mahdollisimman pienenä. Kun olet esim. vaatekomerossa ja taputat käsiäsi, et yleensä saa jälkikaikua. Kun teet saman asian esimerkiksi kirkossa, saat suuren jälkikaiun. Huoneen vaikutus ääneen on suuri ja parasta on, jos huone on äänieristetty jollain tavalla. Mitä pienempi huone ja mitä enemmän tekstiilejä se sisältää, sitä parempi. Jos teet töitä paikoissa, joissa et pysty hallitsemaan ympäristöä esimerkiksi haastattelujen aikana, voit kokeilla seistä parin ikkunaverhon lähellä tai siirtyä pienempään kokoushuoneeseen.
Toinen vinkki optimaaliselle äänilaadulle on taustamelun välttäminen. Joka kerta, kun tulen uuteen paikkaan tai huoneeseen, kuuntelen ympäristöä. Tämä tarkoittaa, että kuuntelen esimerkiksi tuuletinääniä, musiikkia tietokoneelta tai ääniä huoneen ulkopuolelta. Nämä voivat olla esimerkiksi liikennemelua tai puheääniä. Kaikista parasta on, että taustamelua on mahdollisimman vähän nauhoituksen aikana. Sulje silmäsi ja keskity kuuntelemaan häiritseviä ääniä. Joskus taustaääniä voi kuitenkin olla mukana podcasteissa, kun teet podcasteja kahvilassa tai rautatieasemalla. Joissain tapauksissa saatat jopa laittaa taustaäänen mukaan nauhoituksiin jälkeenpäin.
Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, neljä vinkkiä mikrofonitekniikasta. Mikrofoni on yksi työkalusi, joten sitä on parempi oppia käsittelemään oikealla tavalla.
- Puhu korkeintaan 10 cm päästä mikrofonista. Ääni on heikkoa, jos olet liian kaukana mikrofonista ja kun olet liian lähellä, saat paljon bassoääntä.
- Kun lausut kirjaimia, kuten "P", "D" ja "K", joilla on paljon energiaa, mikrofonin kalvo ylikuormittuu. Näiden melujen vähentämiseksi on tärkeää, että mikrofonissa on tuulisuoja.
- Vältä mikrofonin tai mikrofonijalustan koskettamista nauhoituksen aikana, koska se aiheuttaa kuuntelijalle häiritsevän äänen.
- Usein ääni leviää myös pöydästä ja lattiasta mikrofonitelineen kautta. Siksi on tärkeää käyttää kuulokkeita nauhoitettaessa. Näiden avulla kuulet heti, jos mikrofoniin tulee epätoivottuja ääniä.
Valitse podcastin aihe
Podcast-lähetyksiä tuottaessasi sinulla on kaksi vaihtoehtoa: tehdä täysin oma juttusi tai valita sopivan aiheen kuuntelijan näkökulmasta.
Jos valitset ensimmäisen vaihtoehdon, teet podcastin kokonaan oman pään ja kiinnostuksen mukaan. Puhut juuri niistä asioista mistä haluat puhua ajattelematta muiden mielipiteitä sisällöstä. Toivot, että kuuntelijat ovat kiinnostuneita aiheesta ja jatkavat sen takia kuuntelemista. Jos valitset toisen suunnan, sinun tulee miettiä, miten podcastista tulisi erityinen? Toisin sanoen: miksi joku kuuntelisi juuri minun podcastiani?
Sinun on pohdittava podcastin sisältöä, juontajan roolia, mitä kysymyksiä tulee kysyä sekä podcastin pituutta. Näitä asioita sinun kannattaa miettiä etukäteen. Yksi vinkki saattaa olla keskustella kuuntelijoiden kanssa ja kysyä, mitä he haluaisivat kuulla. Historiallisesti suuri määrä podcastin tekijöitä, yrityksiä ja kirjailijoita ovat arvanneet, mitä kuuntelijat haluavat kuulla. He ovat myöhemmin pettyneesti todenneet, ettei kohderyhmä ollutkaan kiinnostunut sisällöstä. Älä tee samaa virhettä!
Lopuksi, rakastan laitteita ja erityisesti äänitekniikkaa. Mutta rehellisesti sanottuna, podcastin sisältö ja sen tuoma tunne ovat tärkeimmät tekijät. Älä mieti ja suunnittele liikaa vaan aloita podcastisi tuottaminen jo tänään!
Jos haluat kuunnella minua ja lukea enemmän minusta, olet tervetullut tutustumaan verkkosivustooni.
Älä epäröi ottaa yhteyttä meihin, jos tarvitset apua sopivien laitteiden ja ohjelmistojen löytämiseen. Tavoitat meidät puhelimitse 0800-77 35 35 tai sähköpostitse info@scandinavianphoto.fi. Voit myös vierailla Helsingin myymälässämme. Tutustu meidän Tuoteuutiset & Tietopankki-sivuihin, josta löydät inspiroivia blogipostauksia, tuoteuutisia, tuotetestejä ja vinkkejä, joiden avulla voit entistä helpommin taltioida upeita valokuvia ja videoita.
Scandinavian Photo
28.1.2020
Dela