Scandinavian Photo käyttää cookies, jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt tämän.
Kassalle

PHOTOBLOGI - valokuvausaiheinen blogi

Tältä sivulta löydät tuotetestejämme, tuote- ja valokuvausvinkkejä ja paljon inspiraatiota! Haluaisitko tietää lisää kamerastasi ja eri lisävarusteista? Täältä löydät paljon tietoa ja vastauksia. Jos sinulla on kysyttävää tai ehdotuksia testattaviksi tuotteiksi, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen: info@scandinavianphoto.fi.

Kuusi nopeaa kysymystä kahdelle urheilukuvaajalle

Urheilukuvaajat Sophie Odelberg ja Johan Sahlén vaihtoivat kanssamme muutaman sanan; halusimme tietää kuinka he aikanaan päätyivät suurille areenoille kuvaamaan ja mitä urheilukuvaus merkitsee heille ihmisinä ja valokuvaajina. He antavat myös parhaat vinkkinsä urheilukuvauksesta innostuneille!

Kuinka päädyit urheilukuvauksen pariin?

Sophie: Olin kokeillut useimpia genrejä ja en viihtynyt oikeastaan minkään parissa viittä minuuttia pidempään. Olen itse aina harrastanut liikuntaa mutten ollut koskaan tullut ajatelleeksi että voisin kuvata sitä. Kun muutin Åreen yhden sesongin ajaksi, huomasin että kaikki siellä kuvasivat urheilua ja minäkin halusin kokeilla. Siitä lähtien olen ollut koukussa.

Johan: Oikeastaan se on todella pitkä juttu siitä kuinka olin jäämässä työttömäksi, mutta lyhyt versio menee niin että tykkäsin urheilusta ja kuvaamisesta. Oli hauskaa yhdistää kiinnostukseni kohteet.

Mitä urheilulajeja kuvaat useimmiten?

Johan: Lähinnä jääkiekkoa ja jalkapalloa, sekä naisten että miesten. Myös jonkin verran koripalloa. Mielestäni on hauskaa ja antoisaa kuvata sekä naisten että miesten urheilua.

Sophie: Hiihto ja juoksu ovat minun lajejani.

Mitä varustusta käytät ja kuinka tärkeä sanoisit sen olevan lopputulosta ajatellen? Tarvitaanko urheilukuvaukseen kaikkein suurimmat ja kalleimmat tarvikkeet?

Sophie: Juuri nyt käytän lähinnä Canon 5D Mark IV -kameraa ja pidän 1DX-kameraa varalla. Aiemmin olin sitä mieltä että suurin ja makein oli paras, mutta mitä hankalampia kuvaustöitä saan (kiipeilyä, matkoja yms), sitä mukavampi on kevyt ja siro runko joka helpottaa kuvausta. Vakio-objektiivini ovat 70-200mm f/2,8 IS II USM, 50mm f/1,2 ,35mm f/1,4, sekä 17-40mm f/4.

Johan: Et tarvitse suurinta ja parhainta varustusta, mutta voihan se helpottaa työtäsi. Nopeita sisäliikuntalajeja kuvatessa hyvän varustuksen käyttäminen on erityisen tärkeää, sillä kyseessä on valaistuksellisesti haastava ympäristö. Pohjimmiltaanhan parempi varustus tarjoaa enemmän mahdollisuuksia niiden tärkeiden, ratkaisevien kuvien ottamiseen. Mutta ulkona hyvässä valaistuksessa kuvaamiseen riittää huomattavasti halvempi kamera. Sanon usein että ehdottomasti tärkein objektiivi on 70-200 f/2.8, sen avulla voit kuvata kaikkea tarvittavaa koripallo- tai jääkiekkomatsissa.

Kuvaan Sonyn kameroilla ja minulla on kaksi Sony A9-kameraa ja yksi A99 II. Kannan aina mukanani FE 70-200 f/2.8 GM OSS E-mountille ja 300mm f/2.8 G SSM A-mountille (mukana adapteri jotta voin käyttää sitä myös E-mountilla). Niiden lisäksi minulla on aina mukanani laajakulmaobjektiivi ja kiinteä teleobjektiivi. Lisäksi minulla on mukanani haastattelutarvikkeet, kuten jalusta, langaton mikki ja lamppu.

Mitä urheilukuvaus merkitsee sinulle?

Johan: Pohjimmiltaan urheilukuvaus antaa kiksejä - kun olen matsissa, pulssini nousee ehdottomasti - olen todennut tämän myös pulssikellollani! Vauhdikkuus on kivaa ja jääkiekon kuvaaminen on hauskinta, roikun välillä laidan yli saadakseni hyviä kuvia. Joskus tulee osumaa sekä mailoista että kiekoista, mutta kun saa kuvan juuri siitä hetkestä joka ratkaisee koko matsin - se on ihan parasta. Tuntee olevansa osa jotain suurta.

Sophie: Se antaa minulle jatkuvasti haasteita (joista pidän koska muuten kyllästyn) ja voin yhdistää kaksi asiaa joista tykkään eniten, liikunnan ja luovuuden.

Miksi sinun mielestäsi pitäisi kokeilla urheilun valokuvausta?

Sophie: Koska se on mielettömän kivaa ja kehittävää. Saat todella haastaa itsesi ja usein sinua kannustetaan tekemään asioita joita muuten et tekisi.

Johan: Olen täysin samaa mieltä - se on hauskaa ja antaa mahdollisuuden kasvaa ihmisenä. Sitä pääsee paikkoihin joissa täytyy ottaa itselleen tilaa, ja se on muuttanut minua joka olen pohjimmiltani hieman ujo.

Mitkä ovat parhaat vinkkisi aloittelevalle urheilukuvaajalle?

Johan: Valokuvauksessa tulee aina olemaan kyse valosta - suuntauksesta, vahvuudesta ja väristä. Mihin asetut parhaiten ottamaan kuvia? Kuinka säädät kamerasi asetukset? Opettele tuntemaan kamerasi ja sen rajoitukset, ja opettele tuntemaan kuinka valo vaikuttaa kuviisi. Pidä mielessäsi unelmakuvia joita haluat ottaa.

Älä myöskään pelkää uusien asioiden kokeilemista, muutoksia ja uusilla tavoilla ajattelua, ehkä otteluiden kuvaamista eri tavoin, itsellesi uusien kuvien luomista. Pidä huolta siitä että kuvaaminen pysyy mielestäsi aina hauskana ja eläväisenä. Älä anna siitä muodostua samaa rutiinia koska uskon että siihen voi kyllästyä. Pidä rakkaus palavana!

Sophie: Pidä hauskaa ja kokeile eri asioita! Ota vastaan vinkkejä muilta valokuvaajilta oppiaksesi kuinka he ajattelevat, löytääksesi oma kuvakielesi.


  • Sony A9 kamerarunko
    Sony A9 kamerarunko
    4.299,00 Eur
  • Sony A99 II kamerarunko
    Sony A99 II kamerarunko
    3.095,00 Eur

Haastattelut,


Pidätämme oikeuden mahdollisiin virheisiin teksteissä, kuvissa ja kohtuuttomissa hintavirheissä.
Sitemap (xml)