Suljinaika – miten kameran suljin toimii?

Kameran suljin ohjaa suljinnopeutta, joka vaikuttaa siihen, kuinka kauan suljin on auki ja kuinka kauan kenno on alttiina valolle. Mitä pidemmän suljinajan valitset, sitä enemmän valoa pääsee kameraan ja päinvastoin. Lyhyt suljinaika pysäyttää liikkeet, kun taas pitkä suljinaika tallentaa tapahtumat kuvaan pidemmäksi ajaksi.

Sisältö

Valotus

Valon tulee osua kamerafilmiin tai kameran kennoon, jotta kamera voi luoda kuvan. Jos kenno saa liian vähän valoa, kuva alivalottuu ja tuloksena on tumma valokuva, ja jos kennoon osuu liikaa valoa, kuva ylivalottuu ja kuva on liian kirkas. Molemmissa tapauksissa voi olla vaikea nähdä, mitä kuva edustaa, koska yksityiskohdat katoavat mustille tai valkoisille alueille. Oikea valotus tarkoittaa käytännössä sitä, että kuva ei ole liian vaalea eikä liian tumma. Sinulla on kolme kameran asetusta apunasi: aukko, suljinnopeus ja ISO-arvo. Tässä oppaassa tarkastellaan tarkemmin suljinaikaa ja suljinnopeutta.

Mikä on suljinaika?

Suljinaika kertoo ajan, jolloin suljin on auki ja päästää valoa sisään kameran kennolle. Suljinaikaa kutsutaan myös valotusajaksi, koska se ohjaa siis aikaa, jolloin kenno altistuu valolle. Kun aukko määrittää kameran aukon koon, suljin ohjaa sen aukioloaikaa. Mitä pidempään sulkimen annetaan olla auki, sen enemmän valoa kuvaan saadaan.

Suljinajat

Suljinaika mitataan sekunneissa ja sekuntien murto-osissa. Järjestelmäkameroissa, kehittyneissä kompaktikameroissa ja joissain älypuhelimissa, voit asettaa suljinajan yleensä 1/8000 sekunnista lyhimmäksi ja usein pisimmillään jopa 30 sekunniksi.

Täydelliset suljinpysähdykset mitataan alla olevan mukaisesti

1/8000 | 1/4000 | 1/2000 | 1/1000 | 1/500 | 1/250 | 1/125 | 1/60 | 1/30 | 1/15 | 1/8 | 1/4 | 1/2 | 1" | 2" | 4" | 8" | 15" | 30" | 60"

Pysäytä aika tai vangitse liikkeet

Miten valotusaika vaikuttaa käytännössä valokuvaukseen? Mitä hidas suljin tarkoittaa ja milloin sinun tulee käyttää nopeaa suljinta? Vastaus on, että valotusaika vaikuttaa eniten kuvan lopputulokseen. Valon lisäksi se vaikuttaa siihen, miten liikkeet tallentuvat valokuvaan.

Oletko kuvannut sisätiloissa hämärässä tai ulkona yöllä ja huomaat, että kuvistasi tulee epäselviä, kun käytät kameran automaattitilaa tai ohjelma-automaattia? Todennäköisimmin se johtuu siitä, että kamera valitsi valotusajan, joka oli hieman liian pitkä päästääkseen sisään tarpeeksi valoa ja että kohde liikkui. 1/30 sekunnin suljinaika voi olla syy esimerkiksi leikkivien lasten tai eläinten sumentumiseen. Kamera tekee tämän saadakseen oikein valotetun kuvan riittävällä valolla. Jos haluat jäädyttää tapahtuman ja saada terävän kuvan, voit muuttaa suljinnopeudeksi 1/400 sekuntia pysäyttääksesi liikkeet.

Terävyys riippuen suljinajasta

Aukon koko on vuorovaikutuksessa suljinajan kanssa, jolloin lyhyt suljinaika voidaan kompensoida suuremmalla aukolla.

Suljinnopeus määrittelee, kuinka paljon valoa ehtii osua kennoon. Se määrittelee myös, mitä kohteelle tapahtuu, kun suljin on auki. Jos kuvaat paikallaan olevaa kohdetta, niin harvoin tapahtuu niin paljon puolessa sekunnissa kuin verrattuna leikkivään koiraan.

Lyhyt suljinaika

Jos valitset lyhyen suljinnopeuden, kuten esimerkiksi 1/800, suljin on auki yhden kahdeksasadasosan ajan ja rekisteröi kohteen yhdeksi kahdeksasadasosaksi. Jos kuvaat jotain liikkuvaa, koet sen ikään kuin kohde olisi jähmettynyt ja seisoo paikallaan liikkeen keskellä.

Lyhyet suljinajat sopivat nopeampiin tilanteisiin, kun haluat pysäyttää liikkeen. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi urheilu- ja eläinkuvaus.

Pitkä suljinaika

Jos valitset sen sijaan pitkän suljinajan, esimerkiksi yhden sekunnin, kameran suljin on auki yhden sekunnin ja tallentaa kaiken tapahtuvan tasan yhden sekunnin ajan. Tämä tarkoittaa, että jos kuvaat liikkuvaa kohdetta, esimerkiksi eläintä, juoksijaa tai vain kävelevää henkilöä, se koetaan epäselväksi, koska saat koko liikkeen ja kaiken, mitä sillä sekunnilla tapahtui.

Pitkät suljinajat ovat suosittuja luonto- ja maisemakuvauksessa virtaavan vettä sisältävissä kuvissa, jossa veden liikkeet sumentuvat pehmeäksi ja aaltoilevaksi verhoksi.

Vesiputous pidemmällä suljinajalla

1/500 sek

Vesiputous pitkällä suljinajalla

1/25 sek

Kuva vesiputouksesta

0,5 sek

Vesiputous

2 sek

Kuvat havainnollistavat, kuinka suljinnopeus vaikuttaa valokuvaan. Vesi ehtii liikkua, kun suljin on auki ja saa siksi pehmeän pinnan pidemmillä suljinnopeuksilla.

Bulb eli aikavalotus erittäin pitkille suljinajoille

Järjestelmäkameroissa ja joissakin kehittyneissä kompaktikameroissa on myös tila nimeltä Bulb. Tämän tilan avulla voit valita, kuinka kauan suljin on auki. Tämä voidaan tehdä pitämällä laukaisinta itse painettuna, mutta helpoin ja parasta on käyttää kaukolaukaisinta, jossa voit asettaa ajastimen, kuinka kauan haluat valottaa kuvaa.

Bulb-tilaa käytetään esimerkiksi astrovalokuvauksessa tai maisemakuvauksessa, jossa saat myös pilvien liikkeet taivaalla. Lue lisää kuvaamisesta hitaalla suljinnopeudella alempaa.

Maisemakuva iltahämärässä

18 mm, f/10, 180 sek, ISO 64, ND1000-suodin

Maisemakuva bulb eli aikavalotuksella

14 mm, f/10, 90 sek, ISO 64, ND1000-suodin

Erittäin pitkillä valotusajoilla otettuja kuvia. Valokuvaaja: Mikael Järnåsen

Luo nopeuden tunne panoroimalla

Luova tapa käyttää hieman pidempää valotusaikaa on kuvata nopeita liikkeitä ja panoroida kameraa liikkeen mukana. Se tarjoaa terävän pääkohteen samalla, kun se sumentaa taustaa ja luo nopeuden tunteen. Efektiä käytetään yleisesti ajoneuvoissa, kuten autoissa ja polkupyörissä, koska ne ovat luonnostaan ​​staattisia ja liikkuvat vain eteenpäin, kun taas esimerkiksi hevonen liikuttaa päätään laukkaaessaan.

Kuva taksista New Yorkissa

1/15 sek

Onnistuneen panorointikuvan saaminen vaatii harjoittelua ja useita yrityksiä. Erityisen pitkää suljinaikaa ei tarvita. Yleiset toimivat suljinajat panoroinnissa voivat olla sekunnin sadasosa (1/100) tai yksi kolmaskymmenesosa (1/30) riippuen siitä, kuinka nopea kohde on.

Aloita lyhyemmällä ajalla ja jatka eteenpäin, kunnes löydät tilanteeseesi parhaiten sopivan. Tarkenna kohdettasi ja seuraa sitä hitaasti samaan tahtiin kuin kohde, paina laukaisinta ja jatka liikettä, kunnes kuva on otettu.


Miten asetan suljinajan kamerallani?

Kameran automaattitilassa kamera asettaa itse valotusajan ja muut asetukset ympäristön valon mukaan. Voit asettaa suljinnopeuden valitsemalla ohjelmanvalitsimesta tila S (Shutter) Nikonissa, Sonyssa ja Olympuksessa ja muissa tai TV (Time Value) Canon- ja Pentax-kameroilla. Tämä tila tarkoittaa suljinprioriteettia, jonka jälkeen aukko ja muut asetukset mukautuvat valitsemaasi suljinnopeutta vastaavasti. Voit myös valita täysin manuaalisen tilan valitsemalla ohjelmavalitsimesta tilan M, jossa voit määrittää kaikki asetukset itse.

S/TV - Vieritä haluamasi valotusajan kohdalle, usein niin, että valitsin on suljinpainikkeen edessä. Asteikko vaihtelee yleensä 1/8000-30 sekunnin välillä, mikä yleensä visualisoidaan lainausmerkeillä, esimerkiksi 2" kahdeksi sekunniksi.

Vinkki! Etsi kameran käyttöoppaasta "Automaattinen suljin", "Suljinohjattu automaattitila" tai "Suljinprioriteetti" saadaksesi lisätietoja tietyn kameran määrittämisestä.

M - Täysin manuaalisessa tilassa sinun on asetettava sekä suljinaika että aukko. Pidempi suljinaika tarvitsee usein pienemmän aukon (korkea f-luku), jotta kuva ei olisi liian kirkas, ja päinvastoin. Useimmiten näet suoraan näytöstä, kuinka kamera valottaa kuvan, joten voit nähdä, onko se liian kirkas vai tumma.

Vinkki! Etsi kameran käyttöoppaan hakemistosta "M" tai "Manual" saadaksesi lisätietoja tietyn kameran määrittämisestä.

Canonin kameravalikko
Sonyn kameravalikko

Kuvaaminen pitkällä suljinajalla

Ensimmäinen huomioon otettava asia pitkillä suljinajoilla kuvatessa on se, että kamera liikkuu itse kuvaustilanteessa. Kameran ollessa kädessä syntyy pieniä liikkeitä, jotka aiheuttavat ei-toivottua tärisevää epätarkkuutta liian pitkällä suljinnopeudella. Yleensä sanotaan, että noin sekunnin sadasosa (1/100) on se, joka toimii vielä käsivaralta kuvatessa.

Tähän asiaan vaikuttaa kuitenkin myös polttoväli. Nyrkkisääntönä on, että suljinnopeuden tulee olla sama kuin polttovälin eli jos olet zoomannut 200 mm:iin, suljinajan pitäisi siis olla maksimissaan 1/200 sekuntia, mutta sisäänrakennetut stabilointitoiminnot voivat mahdollistaa hieman pidempien suljinaikojen käytön.

Jos haluat kuvata pitkillä valotusajoilla, jalusta on pakollinen. Toinen tarpeellinen asia on ND-suodin, joka saattaa olla tarpeen pitkillä suljinajoilla. Kun kameran kenno altistetaan valolle useiden sekuntien ajan, on olemassa vaara, että saat liikaa valoa ja kuva ylivalottuu. Ratkaisuna tähän on ND-suodin, joka toimii kameran "aurinkolaseina" ja rajoittaa valon sisäänpääsyä, kun haluat käyttää pitkää suljinaikaa.

Kuinka pitkä suljinajan tulisi olla?

Sopiva valotusaika tarkalleen riippuu täysin siitä, mitä aiot valokuvata ja mitkä ovat valaistusolosuhteet. Jos haluat saada pehmeän vedenpinnan tyynelle järvelle tai merelle, se voi kestää muutaman sekunnin, kun taas vilkas vesiputous saa "verhon" jo sekunnin kymmenesosassa. On vain kokeiltava, mikä toimii parhaiten, mutta vinkki on aloittaa lyhyemmällä suljinnopeudella.

Pitkillä suljinnopeuksilla on hyvä muistaa, että tuuli voi liikuttaa asioita, joiden et haluaisi liikkuvan. Puut, pensaat tai lipputangossa oleva lippu heiluvat tuulessa ja aiheuttavat liikkeen epätarkkuutta pitkillä suljinnopeuksilla.

Onnea matkaan ja tägää valokuvasi Instagramissa häshtägillä #scandinavianphoto.


Esimerkkikuvia eri suljinajoilla

Nopeilla suljinnopeuksilla otettuja kuvia

Mehiläinen

1/400 sek

Nainen heittää ilmaan

1/250 sek

Putoava vesipisara

1/1000 sek

Lentävä pöllö

1/1600 sek

Hitailla suljinnopeuksilla otettuja kuvia

Vesiputous

6 sek

Auton sisältä otettu kuva pitkällä suljinajalla

20 sek

Sydän

4 sek

Laituri ja vene

25 sek

22
tammikuuta

Kuvanvakaaja - kuinka hyvä se on?

Ei ole aina helppoa pitää kättä vakaana kun valokuvaat - varsinkin kun valokuvaat hämärässä (pidemmällä valotusajalla) tai teleobjektiivilla (mitä pidempi polttoväli, sitä vaikeampi pitää tasaisena). Hieno ominaisuus joka kompensoi tätä, on kuvanvakaaja, joka auttaa pitämään kuvan vakaana.

Lue lisää

Takaisin sivun yläosaan


Älä epäröi ottaa yhteyttä meihin, jos tarvitset apua sopivien laitteiden hankinnassa. Olet tervetullut ottamaan meihin yhteyttä puhelimitse 024 809 38 00 tai kirjoittamalla meille yhteydenottolomakkeen kautta. Voit myös vierailla Helsingin myymälässämme. Älä myöskään unohda liittyä yhteisömme jäseneksi tai tutustua meidän Tuoteuutiset ja Tietopankki -sivuihin, josta löydät inspiroivia blogipostauksia, tuoteuutisia, tuotetestejä ja vinkkejä, joiden avulla voit entistä helpommin taltioida upeita valokuvia ja videoita.


Opi lisää


Scandinavian Photo

2.1.2023

Dela

Luovuuden tekniikka on intohimomme.

Me Scandinavian Photolla rakastamme luovuutta sen eri muodoissa ja keskitymme tarjoamaan korkealaatuisia tuotteita kaikille tekniikasta kiinnostuneille. Henkilökohtaisella palvelulla ja asiantuntijaneuvonnalla luomme ratkaisuja, jotka räätälöidään sekä asiakkaan että tarkoituksen mukaan – hyvään hintaan.

Seuraa meitä:
Liity uutiskirjeemme tilaajaksi!

Ole kartalla tekniikka-alan uusimmista trendeistä! Syöttämällä sähköpostiosoitteesi ja tilaamalla uutiskirjeen suostut vastaanottamaan uutiskirjeitä Scandinavian Photolta. Uutiskirjeen tilaajana saat upeita tarjouksia, tietoa alan johtavien tuotemerkkien kuulumisista ja uutuuksista sekä tietysti runsaasti inspiraatiota.

Uutiskirjeen tilaaminen on vapaaehtoista ja voit peruuttaa tilauksen tai suostumuksesi milloin tahansa. Lue lisää henkilötietojen käsittelystä ja oikeuksistasi tietosuojaselosteestamme.

Ostoskori

Ostoskori

Ostoskorisi on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Suosikit

Suosikit

Toivelista on tyhjä

Yhteensä: 0 tuotetta
0 EUR

Jaa ostoskori

Säästä linkki, lähetä se ystävälle tai jaa se yhteisössä.

Anna ostoskorille nimi
Linkki ostoskoriin