Vaikuttaa siltä, että käytät vanhaa web-sivua. Se voi tehdä että kaikki sivut eivät toimi tai näyttää omituiselta.

Makrovalokuvaus ja lähikuvaus, mitä tulisi ottaa huomioon


Mitä minun tulee ottaa huomioon kuvattaessa makro- ja lähikuvia; loittorenkaat, lähikuvalinssit, snap-on-linssi tai valitsenko todellisen makro-objektiivin? Päätin testata muutamia eri hintaluokan tuotteita, jotta voin vertailla ja saan käsityksen siitä mitkä tuotteet sopivat parhaiten käyttötarkoituksiini. On sanottava, että en ole ollenkaan haka makrokuvauksessa. Joka ehkä juuri tässä tapauksessa on hyvä asia, koska testaan amatööri/aloittelija välineitä.

Testattavat tuotteet:

Toimin seuraavasti
Valokuvasin samlla kameralla ja objektiivilla, asetukset kamerassa  ISO 100 ja aukko f/4. Suljinaikaa sääsin valoisuuden mukaan.  Käytin kameraa  Nikon D7200, joka on järjestelmäkamera yhdessä APS-C-sensorin kanssa  sekä kiinteää Nikon 50 mm f/1,8-objektiivia. Jokaisen kuvan alle olen kirjannut aukko suhteen, polttovälin ja aukon suhteen.
Suunnistin kuvaamaan talomme takana olevaan metsään, jossa kevätkukat jo kukkivat.


Kiinteä 50 mm f/1,8 objektiivi
Aloitin kuvaamisen kiinteällä 50 mm:llä saadakseni viitettä siitä, miten lähelle kohdetta pääsen tällä objektiivilla ja mikä on sen suurennusaste. Tarkennusetäisyys 45 cm.

Aukkosuhde f/4

Loittorengassarja
Ensin kokeilin Kenkon loittorengassarjaa, joka sisältää kolme erilaista rengasta, jotka asetetaan kameran ja objektiivin väliin. Loittorenkaat antavat lyhyemmän tarkennusetäisyyden ja näin ollen päästään lähemmäs kuvattavaa kohdetta. Tällä kiinteällä 50-objektiivilla sain loittorenkaiden avulla seuraavat etäisyydet:

  • 13 cm käytettäessä 12 mm rengasta
  • 9 cm käytettäessä 20 mm rengasta
  • 5 cm käytettäessä 36 mm rengasta

Jos haluat todella lähelle kohdetta ja hyvän suurennoksen yksityiskohdista, suosittelen 36mm rengasta. Mielestäni loittorenkailla kuvaaminen oli hauskaa, objektiivia jatketaan renkailla ilman erillisiä linssejä, renkaat kiinnitetään helposti, jonka jälkeen voidaan kuvata. Kenkon renkaat toimivat mielestäni hyvin. Miinuksena voisin sanoa, että renkailla menetetään hieman valovoimaa, mutta se ei haitannut tässä tapauksessa kuvaamista. Renkaita voidaan myös yhdistää, jotta päästään vielä lähemmäs kohdetta.
Alla näet kuvia, jotka on kuvattu loittorenkailla.Loittorengas 12mm, aukkosuhde f/4


Loittorengas 20mm, aukkosuhde f/4


Loittorengas 36mm, aukkosuhde f/4

Lähikuvalinssisetti

Markkinoilta löytyy useita lähikuvalinssien valmistajia, valitsin tällä kertaa testattavakseni Phottixin lähikuvalinssisetin. Lähikuvalinssi kierretään kiinni objektiiviin  ja linsillä saadaan lyhennettyä tarkennusetäisyyttä. Tämä setti sisältää neljä linssiä/suodinta eri vahvuuksilla, joilla saadaan eri tarkennusetäisyyksiä ja suurennoksia. Linssejä voidaan myös yhdistää ja päästään vielä lähemmäs kohdetta.


Linsseillä kuvaaminen vaatii sorminäppäryyttä ja hienomotoriikkaa, linssejä piti vaihtaa varoen ja tämä vei aikaa. Tulos on kuitenkin mielestäni hyvä, hieman vaikeampaa oli löytää kuvattavan kohteen tarkennusalueet, mitä loittorenkailla kuvattaessa.

Linssit on jaettu eri suurennusasteisiin +10, +4, +2 ja +1. Mitä suurempi on + arvo sitä lähempää voit ottaa kuvia. Esimerkkejä: +10 = 10 cm tarkennusetäisyys ja +2 = 20 cm tarkennusetäisyys.
Tulokset löydät alta:

Lähikuvalinssi +2, aukkosuhde f/4


Lähikuvalinssi +4, aukkosuhde f/4


Lähikuvalinssi +10,  aukkosuhde f/4

Raynox DCR-250 Macro Snap-On Universal 52-67mm
Olin hieman skeptinen tämän tuotteen kohdalla. Snap-on tarkoittaa, että painat tuotteen kahta sivupainiketta ja asetat tämän snap-lisälinssin objektiiviin kiinni ja vapautat sivupainikkeet, jolloin linssi kiinnittyy objektiivin linssiin. Tämä sopii objektiiveihin, joiden suodattimen halkaisija on 52mm - 67mm. Näppärä ja helppo ratkaisu.
Kuvattaessa kesti muutaman sekunnin ennen kuin tarkennus toimi toivomallani tavalla, kuvasin n. 10cm etäisyydellä sinivuokoista. Muutaman harjoituskuvan jälkeen, olin positiivisesti yllättynyt tuloksista, kuvat olivat teräviä ja suurennossuhde oli hyvä. Tämä tuote on ehdoton suosikkini, helppo kiinnittää ja kuljettaa mukana. Toimii erittäin hyvin yhdessä kiinteän 50mm objektiivin kanssa. Suosittelen!

Raynox M-250, aukkosuhde f/4

Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2,8G IF-ED
Tähän testiin sopii seuraava vertaus: ”Jos ajat autolla A:sta B:hen, tulet melkein aina perille, mutta kysymys kuuluu miten nopeasti ja miten kätevästi." Nikonin 105 on mielestäni oikea Rolls-Royce. Olen vaikuttunt objektiivin terävyydestä ja käyttömukavuudesta. Suurin ero testin edellisiin tuotteisiin lienee kuvauksen helppous ja ammattimainen tunne, enemmänkin kuin lopputulos. Kuvatulos alla.

Nikon AF-S 105, aukkosuhde f/4

Yhteenveto
Testin jälkeen olen vieläkin vakuuttuneempi siitä, miten mielekästä makrokuvaus oikeasti on, vaikka en luultavasti koskaan ehdi harrastamaan sitä tämän enempää. Jos minun pitää valita yksi suosikkituote omiin käyttötarkoituksiini tämän testin tuotteista, on se Raynox. Se on yksinkertainen käyttää ja se on edullinen.

Testissä käytin tukevaa kolmijalkaista jalustaa, jonka keskuspilarin taitoin vaakasuoraan, jalustan asensin maata myötäilevästi, jotta kamera pysyi vakaassa asennossa. Manfrotto MK190XPRO3-BHQ2  

Nämä kaksi kuvaa ovat mielestäni testin parhaat kuvat:

Nikon 105, aukkosuhde f/4


Raynox, aukkosuhde f/4

Toivottavasti tästä testistä oli sinulle apua. Lähde ulos kuvaamaan kevättä!


//Daniel


Scandinavian Photo

2.6.2019 7.43.00

Dela

Hyvinvarusteltu Kamerakauppa

Vuodesta 1982 lähtien Scandinavian Photo on varustanut Ruotsin ja Pohjoismaiden valokuvaajia maailman parhaiden valmistajien kameroilla ja kameratarvikkeilla. Vuodesta 2010 saakka olemme toimineet myös Suomessa. Tavoitteemme on olla ammattimaisia ja pitää tuntemuksemme myymistämme kameroista ja muista kamera- ja kuvaustuotteista hyvänä. Saat meihin yhteyden puhelimitse ja Internetin välityksellä. Hintamme ovat aina edullisia ja tietotaitomme huipussaan.

0800-77 35 35

Ota yhteyttä

    Liity uutiskirjeemme tilaajaksi!

    Ole kartalla kuvauksen ja kameroiden uusimmista trendeistä! Tilaa Scandinavian Photon uutiskirje nyt! Saat ensimmäisten joukossa tietoa erikoistarjouksistamme, alan johtavien tuotemerkkien kuulumisista ja uutuuksista sekä tietysti runsaasti inspiraatiota omaan valo- tai videokuvaukseen.